( tygryss | 2021. 05. 20., cs – 00:17 )

Szerintem az is nagy gond, hogy Gamer Pistike nem tud játszani. A játékok nagyon sokunkat húztak be a szakmába, persze nem egyedül a játékok, de sokunkra hatással volt, onnan jött az ötlet, hogy kellene írni valamit és legalább a kezdeti motivációban segített, szerintem nagyon rövidlátó dolog, azt mondani, hogy az ipar máshonnan szerzi be,  többségében integrált vga van az iparban, szóval őket ez annyira nem érinti, mondjuk a háttértár már fogja, persze nagy cégek még így is megoldják, de kisebb cégeknél ez már lehet porblémás, ami meg a gazdaságra is hátrányos.

Valamint ha nincs megfelelő hardware mondjuk egy elsős egyetemistának, akkor a tanulási lehetőségeit is befolyásolják. GPGPU programozás mondjuk nem a játékokról szól, nagyon sok kutatásban használják, ha nincs értelmes GPU a gépben, akkor ebből a hallgató kimarad, vagy majd max papíron tanulja programozni, azt meg tudjuk hova vezet. Ez nem csak a tanulást hátráltatja, hanem a kutatást is, ezeket az eszközöket, aminek az árcédulája kapott egy 3x-os szorzót olyan helyeken használjuk, mint Big Data kutatások, kvantum Algoritmusok fejlesztése, Data Driven módszerek fejlesztése (köznapibb nevén Mesterséges Intelligencia). Ha ezek belassúlnak, akkor annak az ipar is megissza a levét.

Hozzám már érkezett olyan kérés, hogy nem lehetne matekos témát kapni szakdolgozatra, mert amit igazán szertett volna, arra nincs gépe és nem is lesz a közeljövőben, végezni viszont szeretne.  Persze örülök, hogy a hallgatók elkezdik felfedezni a matekot, de azért ez nekik valahol csalódás, mert nem foglalkozhat azzal, amit tényleg szerettek volna, én meg próbálom legalább érdekessé tenni neki, csakhát gép nélkül azt nehéz.  

A crypto nem fejlődés, a blockchain az. A kettő nem ugyanaz, a blockchainek kutatása attól még nem áll le, nem ez az egyetelen terület, ahol alkalmazzák. Tulajdonképpen majdnem az összes többi területen, ahol van értelme forradalmat hozott és egy jó technológia amit érdemes kutatni. Csak a cryptoval, mint alkalmazással van baj, de azzal sajnos nagyon nagy. Mégpedig az, hogy gátolja a fejlődést.