( bucko | 2021. 05. 19., sze – 14:24 )

Nem lenne egyszerűbb, ha a kérdezőnek írnál

Dejszen annak írtam! :-D Aztán Te köttöttél belém mindenféle tereléssel.

Ez a diploma kérdés utoljára pályakezdőként merült fel. Amint kinyitottam a pofám, rögtön megfenyegettek, hogy mint nem szakirányú végzettséggel  rendelkező lejjeb sorolnak a bértáblában. ;) Könyörögtem, hogy legalább egy pár hetes céges tanfolyamot elvégezhessek, de mindig volt valami projekt határidő, ami miatt nem értem rá. Tehát dolgoztam tovább, (gépész) gyártmánytervező (==fejlesztőmérnök) beosztásban, de villamosmérnöki feladatokon. Pl. a Videoton lézernyomtató első változatában én terveztem (a lézer platformon és tápegységen kívül) az öszes analóg és nagyfeszültségű részt. A másodiknál a program továbbfeljesztést is. Éppen ekkor volt némi villongás a prémiumok pofára történő elosztása miatt. Aztán az öregek az elvégzett munka arányában nekem 90%-ot szántak. Persze ebből nagy balhé lett és termeszetesen nem ez lett az elosztási arány. ;) Utolsó munkám az országban első és utolsó CDROM-vezérlő volt. (Akkor még nem volt ATA, ezért a CDROM saját interfészen keresztül kapcsolódott a host-hoz.) Ezekből a munkákból következően a fő szakterületem a (mechanika-)vezérlés. Az mindegy, hogy asm vagy shell, mechanika vagy adatgyűjtés, de azóta is ebből élek.

A diplomáról.

Egy férfi és egy női villamosmérnök kolléga elvégezte a szakmérnökit (táltosképző) digitális áramkörök tervezésével kapcsoltatban. Kettőjüket - mint egy csapat - kihívta versenyre három másik kolléga - ők külön-külön indultak. Mondanom sem kell, hogy mindhárom induló egyenként főlényesen legyőzte a táltos csapatot. :-)

A mechanika gyakorlatvezetőm (BME) véleménye szerint a here villamosmérnökök abszolút feleslegesek. (A nők meg méginkább! :-D) Hiszen egy gépésznek teljes mértékben értenie kell a villamossághoz, a finomabb dolgokhoz meg úgy is csak a fizikusok értenek.

Mellékesen a diplomamunkám (1983) egy diesel-fékpadi tüzelőanyag fogyasztásmérő volt: digitális elektronika optikai érzékelőkkel. Valójában mindig villamosmérnöknek készültem, de apám nem volt partizán, anyám nem kapált a téeszben, én meg néha trehány fickó voltam. ;) Viszont pályakezdőként gyakran istápoltam az amatőrőket. Különösen azért, mert 120 mérnök között dolgozva elborzasztott, hogy a villamosmérnökök egyike-másika (tudod, akiknek VAN diplomájuk) milyen kutyaütő a szakmájához.

Jelenleg éppen hozzád hasonló munkát végzek: Motor(kerékpár)diagnosztikai műszereket tervezek, gyártatok. (némelyik autóhoz is jó) Van olyan konstrukcióm, amit másik cég is gyárt - a software/firmware-t tőlünk kapják. (Mi ebben a buli? ;)) Ezek persze nem hitelesített műszerek, de két eladott példány mindig ugyanannyit mér és mindig elegendő a pontosságú a feladathoz - illetve ami az adatlapon kifér. ;) Jutalomként még a C# programozókat is én konzultálom. :(

Szóval nem vagyok villamosmérnök, de létezik olyan szakterület, amit régebben vagy jobban csinálok nálad. És természetesen van olyan is, amihez egyáltalán nem értek. Gondolj bele, hogy annak idején a tipikus téesz melléküzemág - mainframe számítóközpont - főnöke mindig gépészmérnök volt! ;) Úgy látszik a tanárom nem beszélt hülyeséget! :-D

Mibe kötöttem bele? A du / dt maradjon meg érettségire! Utána úgyis elfelejtik. Szakember meg nem beszél így. ;)

A mérnök, ha kíváncsi a csúcsáramra, akkor a worst case-t + peremfeltételeket + a valós áramkört berakja pl. egy szimulátorba és megnézi.

A fenti kis töredékét meg hiába közlöd - a mégoly érettségizett - abszolút kezdő delikvenssel. Az információ hiányos, ezért félrevezető, de végképp nem mond semmit. A hozzánemértő számára tudományosnak tűnő, de érthetetlen. Konkrétumot nem közöl, de még a szakemberrel sem. Röviden: Mindenki számára csak zavaró és felesleges.