( pomm | 2021. 05. 19., sze – 13:22 )

Figyelj! Bedobtam egy poént. Lett belőle egy szál, amibe jöttél és beleálltál teljesen feleslegesen és elkezdtél kötekedni. Veled szemben (csak következtetek a válaszaidból) nekem van szakirányú végzettségem is egy hasonló szakterületről (de nem, nem vagyok hentes :) ) és több generáció óta vágunk rendszeresen disznót és/vagy készítünk kolbászt, szalámit, sonkát, stb. 
A "pácsós kijelentésed" hülyeség, mert a pácsót nem csak erre használják, hanem elsősorban -sajnos- a hús "színének" megőrzése miatt ragaszkodnak hozzá. A megfelelő sózással és/vagy pácolással, füstöléssel és az élelmiszerbiztonsági+higiéniás szabályok betartásával bizony megelőzhető a botulizmus kialakulása. Nyilván ipari körülmények között és/vagy a gyorspácolásnál pl. megkerülhetetlen a pácsó vagy egyéb nitrit/nitrát készítmények alkalmazása. (pl. salétromot (kálium- és nátrium nitrát) is alkalmaznak sokszor, sőt ez vegyesen pácsóval (nátrium-nitritet) is, attól függ mi a cél).
Ha vetted volna fáradságot és az ekézés helyett elolvastad volna az idevonatkozó (szak)irodalmat, akkor ezek a bejegyzések létre sem jönnek.
Nem vettem magamra, másokkal is szoktad csinálni.
Szép napot!