( x15 | 2021. 05. 19., sze – 13:21 )

Oké, értem a dolgot. Én is kipróbáltam a fiaimmal, de nem arattam sok sikert. Amin nem indul el a Wither 3, az már nem számítógép....

Gondoltam, nekiállnak programozni kicsit. De nem. Talán majd a Python 3....

Azért gondoltam a 14-20MHz-et soknak, mert ott már kell tudni nyákot tervezni. Telepátiával megy a jel, ügyelni kell az azonos vezetékhosszakra, kapacitásokra, induktivitásokra. Le is kell zárni a buszt, mint a hajdani (- egyébként figyelemreméltó -) szabványos S100-nál.

Ott vannak még a perifériák is, kell tudni szerezni 10-20MHz-es soros, párhuzamos portot, hang IC-t. Nem ártana valami háttértár hozzá, az IEEE-488 fájdalmasan lassú, egy USB stack meg nem nagyon fér el 64-KiB-ban...

A VGA is szívás, lásd Commander X64. 2 féle FCPGA-val is próbálkoznak, ami megint nem túl retro. Ráadásul ők is belefutottak valami sebességproblémába és nehezen jöttek rá (Adrian talán), hogy mi a gond a panelon.

Szerintem a "retró" feeling-hez, amit érzünk, egy hajdani gép modern megfelelője lenne az igazi, amit akár az iskolákban is taníthatnának ASSEMBLY programozásra (lásd az angol példát a BBC Micro-val). Jogi problémák miatt nem nagyon lehet Commodore, Sinclair-nek nevezni. A Primo sem biztos, hogy szabad ;)

Az ár pedig totál szívás, csak a billentyűzet sokkal többe kerül, mint 5000 Ft (Cherry MX darabonként ;) )...

(Sóhaj.....)