( locsemege | 2021. 05. 19., sze – 00:44 )

Rendszeresen belém kötsz, de nem tudom, hogy miért. A hozzászólásaid értelmesek, tartalmasak, de kellemetlenkedő figura vagy tapasztalom szerint. Fogalmam sincs, mivel vívtam ezt ki. Nem lenne egyszerűbb, ha a kérdezőnek írnál, s nem a hozzászólásaimra reflektálnál kényszeresen?

villamosmérnöki pályát. Igaz, szakirányú végzettség nélkül

Ebben csak én érzem az ellentmondást? Mert nekem úgy tűnik, ez így vagy nem igaz, mert nem lehet igaz, vagy kinevezted magad villamosmérnöknek. Ha ezt lehet, akkor szabad a tánc, kinevezhetem magam orvosnak, jogásznak, okleveles látnoknak. Ettől függetlenül nem a tudásodat vonom kétségbe, Orosz László például mérnökből lett fizikus, bár ő meg is szerezte belőle a végzettséget.

A kérdezőről feltételezem, hogy érettségizett, akkor viszont jó eséllyel hallott a deriválásról. Ha így van, akkor még az sem kizárt, hogy megérti, hogy a kondenzátor árama egyenesen arányos a feszültségének változási sebességével, az arányossági tényező a kapacitás. Aztán ha bekapcsolod a tápot, s nem lenne ott az általad említett NTC, ellenállás, bármi, a hálózat impedanciája, akkor ez egy ronda kapacitív hurok lenne, s dirac-delta áram folyna. Nagy, de legalább rövid, már amennyiben a végtelent elég nagynak, a nullát meg elég rövidnek gondoljuk. Még szerencse, hogy a valóság nem csupa idealizmus, így aztán lesz egy lórúgásnyi áramunk. NTC esetén póniló.

Ha a szakmád abból áll, hogy a hozánemértő kérdezőnek gimnazista képleteket szúrsz be

Nem egészen. Műszerfejlesztésből áll mostanában.