( Pixel5 | 2021. 05. 18., k – 19:12 )

Anno, Steve Woz nekiült és egy 6502 köré megépítette az apple I-et, az apple II-t, vagy mások megépítették a commodore gépcsaládot, a z80 köré pedig a zx 81-et, a zx spectrumot, vagy más, nagyobb karriert befutott gépeket, akkor az embereknek, eme gépek vevőinek kialakult egy viszonyuk ezen gépek valamelyikével, az életük részévé vált, megismerték, megszerették ezeket a masinákat. Kötődtek hozzájuk, és ez a kötődés sok esetben ma is tart. Ezt nevezik nosztalgiának. Mi erre a nosztalgiára építkezhetünk, ezt használhatjuk ki, ezt szolgálhatjuk ki.
A 6809, vagy a 6309 hiába jobb proci a 6502-nél, hiába alázza porig a z80-at, ha egyszer az emberek nem ismerik, nem jelent számukra semmit. A 6502 és a z80 viszont hívószó, olyan ereje van, hogy az emberek ma is odafigyelnek ha látják valahol leírva, ahogy hívószó a commodore, az apple, vagy a speccy. Ezekre pedig nekünk lehet hivatkozni.

A másik, hogy a 6502-nek és a z80-nak is van korszerűsített, a korábbiak sebességét sokszorosan felülmúló változata. 
A 6502-nél kb. 14-szeres, z80-nál 8-szoros a sebességnövekedés.

Van z80-as kisgépem ami 8 MHz-en működik. Érezni is a primo 2.5 MHz-éhez képest a kb háromszoros teljesítménybeli pluszt. És ezt a háromszoros sebességet még meg lehet két és félszerezni. Ha pedig lehet, akkor meggyőződésem, hogy meg is kell.

Ha az is cél, hogy a mai fiatalokat megnyerjük, akkor a korabeli 1-3 MHz-es proci-sebességgel ez nem fog menni (kipróbáltam). Még az aktívan  nosztalgiázók sem kivánják a 3-5 perces betöltéseket újraélni. Azt sem, hogy egy játék közepette a joystick/key állapotának változását a gép nem képes időben feldolgozni a lassú processzor miatt.
 

Az viszont már élmény, hogy egy korabeli gép-ember kapcsolat feelingjét úgy élheti meg valaki, hogy az eredeti sebesség sokszorosát élvezheti.
Kivált, ha a grafika jobb, a hang is szebb és a memória is több. Plusz, emellett újra megélheti az elveszettnek hitt pillanatokat, bevetheti, reaktiválhatja, netán bővítheti is a korábban megszerzett tudását.

De ez a misszió csak a 6502, z80, commodore, apple, spectrum, enterprise hívószavakra építkezve lesz sikeres.