( asch | 2021. 05. 18., k – 09:48 )

Ha jól értem (és ebben egyetértek p2pking-gel), akkor olyan értelemben léptél tyúkszemre, hogy a betiltósdi játékba akarsz belemenni.  Hacsak nem csak költői túlzásként írtad a betiltást.

A libertárius álláspont szerint - amit én is képviselek ebben az esetben - az államnak nem kellene mindenbe belepofázni, mert összességében mindig csak több bajt csinál, mint hasznot.

Aki random dolgokat kötelezővé akar tenni, vagy be akar tiltani valamiféle vélt társadalmi jótétemény reményében, az nem érti meg ennek a nagyon fontos koncepciónak a lényegét: Lehetséges, hogy igazunk van, és néhány emberen segítenénk, de ez a minimális nyereség nem éri meg annak a kockázatát, hogy esetleg tévedünk, és a nálunk okosabbaknak a jogát vesszük el a normális élettől. Soha nem lehetünk biztosak benne, hogy igazunk van, és ezért nem szabad rákényszeríteni az akaratunkat másokra.

Mondok egy példát, amivel lehet, hogy nem fogsz egyetérteni, de a logikája követhető lesz: az én hitem szerint (ami tudományosan megalapozott, csak éppenséggel nem mainstream tudás ma még) az állati zsír és a só is egészséges, és szükséges része egy egészséges tápláléknak. Ellenben a teljes kiőrlésű gabona méreg. Na most az állam előírta, hogy milyen ételeket szabad a közétkeztetésben készíteni a gyerekeknek. Az állam előírásaiból pedig az következik, hogy _legálisan nem kaphat egészséges ételt az iskolában a gyerekem_. Keményebben fogalmazva, legálisan kizárólag megbetegítő ételt kaphat a gyerekem az iskolában és az óvodában is.

Oké, többségében ezt ti nem hiszitek el, csak gondoljatok bele abba, hogy mondjuk olyan szabályokat írna elő az iskola, amit meg ti gondolnátok megbetegítőnek! Mondjuk az lenne a központi szabályozás, hogy legalább x százalék állati zsírt kell tartalmazni minden ételnek, és nem lehet benne hozzáadott növényi zsír! Én ezzel egyetértenék, hogy szerintem egészséges. De ettől még nem akarnám rákényszeríteni az összes többi szülő gyerekére. Mert a döntés legyen a szülőé, végső soron ő a leginkább érdekelt a gyermeke egészségében, és az ő döntésének, az ő felelősségének kell lenni, hogy mivel eteti. Hogy volnának, akik megbetegítik a saját gyerekeiket? Az ő bajuk, a többieknek semmi köze hozzá!

Vagy ott van a "csipszadó": mivel az energiaitalokban sok volt a Taurin, és ezeket akarták megadóztatni, ezért a Taurinra vetettek ki egy hatalmas adót. Igen ám, de a Taurin volt az egyetlen egészséges összetevő az energiaitalokban, ami ráadásul valamennyire megvédte a fogyasztót a többi összetevő káros hatásaitól! Illetve a Taurin önmagában is fontos táplálékkiegészítő volna, ami baromi drága lett így. Ez is egy ártó szabály, amit csupa jó szándékkal hoztak meg (állítólag). És ezt sem kell feltétlen elhinni ahhoz, hogy megértsd azt, hogy ez a szabály károsan érinti azokat az embereket, akiknek például Taurinra van szüksége az egészségükhöz (legalábbis azt gondolják).

Szerk.: aktualitásként még vegyük ide a KV szabályokat is. Az úgynevezett "tudományra" hivatkozva egy rakás kötelező érvényű szabályt vezettek be, illetve most zsarolják az embereket, hogy vegyenek részt egy gyógyszerkísérletben. Valójában foglalmuk sincsen, hogy milyen hosszútávú következményei lesznek ezeknek, de mégis meghozták ezeket a szabályokat. Szerintem pedig nem lett volna szabad.