( renard | 2021. 05. 17., h – 22:02 )

Ezt ragozhatjátok

Nem akarom én ragozni, csak muszáj volt reagálnom arra a furcsa mondatodra, ami így szólt: "valami trükkel, szegmentációval, lapozással megoldották, hogy ne csak 2⁸=256 bájt legyen címezhető". Ez a mondat arra enged következtetni, hogy nem igazán tudod, hogy épül fel egy korabeli CPU, pl. egy Z80, ezért írtam, hogy nem kellett semmi trükk ahhoz, hogy pl. 16 bites legyen a címbusz.

 

a kevés bites procikon a nagyobb címbusz szükségszerűség volt

Ennek semmi köze ahhoz, hogy hány bites a CPU. A memória amúgy régen elég drága volt (nem véletlen, hogy az ethernet keret mérete is "elég kicsire" lett megállapítva akkoriban), tehát ésszel kellett tervezni bármit is, szóval csak úgy nem pakolták tele RAM-mal a cuccokat a tervezők, az alap ZX-81 1 (egy) kB RAM-ot tartalmazott, mégis futott rajta pl. sakkprogram, síelhettél lefelé a lejtőn a fákat kerülgetve stb. A memória méretét az elvégzendő feladathoz kell igazítani egy célfeladatnál, egy mikroszámítógépnél meg arra kellett figyelni, hogy megfizethető legyen a termék - pl. a ZX Spectrum esetében hibás 64k-s memóriachipeket vett olcsón az "öreg" Sinclair, amiket válogatott aszerint (nem saját maga a két kezével), hogy a memória alsó vagy felső fele volt hibátlan, és így az alap 16 kB-hoz jöhetett még 32 kB, ezért volt pl. a nagyobbik Spectrum 48 kB-os, amit persze sokan átalakítottunk úgy, hogy valódi 64 k-s chipeket tettünk a félig hibásak helyére, így lapozással már 80 kB-ot tudtunk használni.

 

a multiplexelés is kényszerűség volt, mivel az akkori gyártástechnológián drága lett volna, ha sok lábbal, nagy tokkal jön ki a chip

Nem mindenhol volt ez divat, a Z80 pl. nem használta, jól látszik a tok lábkiosztásánál a 16 db címvonal és a 8 db adatvonal:

http://static.righto.com/images/z80/pinout-w300.png

http://gaby.de/z80/gfx/fig214.gif

Hasonlítsd össze az i8085-tel, nézd meg a különbségeket, van bőven:

https://www.elprocus.com/wp-content/uploads/8085-Microprocessor.gif

https://electronicsdesk.com/wp-content/uploads/2019/03/architecture-of-…

Az Intel gyártott külön perifériákat a 8085-höz, amik kezelték a multiplexelt cím- és adatbuszt, mégis sokan használták/használtuk hozzá a 8080-hoz gyártottakat, mert azok nagyon elterjedtek és viszonylag olcsók voltak (pl. 8255 vs 8155), meg persze a Z80-hoz is teljesen jók voltak a "régi" Intel chipek, sőt, az IBM PC-ben (XT-ben) is ezeket használták a 8088-hoz, ami pont azért lett kífelé 8 bites, hogy olcsóbb végtermékeket lehessen kihozni belőlük.