( pink | 2021. 05. 17., h – 10:39 )

Rátapintottál a lényegre: eléggé leszűkül az ételek köre.
Szerintem itt a ,,főzés" mint általános fogalom szorul további felbontásra.

Főzésnek mondjuk ugye a sütést is (amikor nem a folyamatra, hanem az otthoni ételkészítésre hivatkozunk ezzel a szóval).
Pl. amikor azt mondod, én otthon főzök, abba a rántott hús sütés is beletartozik, pedig világos, hogy szigorú értelemben azt nem főzöd, hanem sütöd.

Lényeges döntés pl., hogy valamit főzöl vagy sütsz-e. Ahogy egy másik posztban írtad, gyakran sütés közben jönnek létre a barátságtalan vegyületek.
Felénk pl. a földimogyorót pörkölik. Kínában főzik (és az íze kb. ugyanolyan). Vagy ott van a gesztenye: valaki pörköli, valaki főzi (mi kuktában).
A krumplit én nem nagyon szeretem, helyette sült vagy párolt zöldséget eszek. De nyersen, reszelve is fogyasztok zöldséget.

A magas feldolgozottsági fokú étellel szerintem az az egyik legfőbb baj, hogy gyorsan, könnyen nagyon sok kalóriát tudsz vele bevinni.