( balagesz | 2021. 05. 17., h – 00:40 )

Érdekes felvetés! Egy kicsit most én is beállok a károgók sorába, de amúgy kíváncsi vagyok, mi lesz itt ötletelve! Idecitálok pár mondatot (szigorúan a szövegkörnyezetből kiragadva :) ), és hozzáfűzök pár gondolatot.

Nagyot hazudnék, ha azt állítanám, hogy igaza lett. Hiszen, megszületett az Arduino uno, a duo, a csinkve és csento, sőt...

Az Arduino az egy fura szerzet! Én azt vettem észre, hogy - ha már 8 bitről van szó - azokat sikerült vele „megszólítani”, akik azt se tudják, mi az a bit! (Tisztelet a - szerencsére nem kevés - kivételnek, természetesen.) Nem hogy még azt számolnák, hogy 8 vagy 16 vagy 32 van belőle... Viszont! Azt el kell ismerni, hogy amire Te szántad volna a saját cuccod, arra pont ez az ideális. A különálló CPU-val meg memóriákkal az lesz a gond, hogy persze kell majd hozzá valami ide való I/O is, meg jó lenne, ha ez nem fogyasztana sokat, meg kicsi lenne, és a végén megérkezünk egy mikrovezérlőhöz. ;)

Egy, a korabeli retró gépekhez képest igen gyors, de mindenképpen nyolc bites, 10-100 Mhz-es gépet képzelek el, legalább 128 kB statikus memóriával, 32 vagy 64 kB ROM-mal, grafikus illesztővel és egyéb bővítési lehetőséggel.

Ö... :) 100 MHz-es 8 bites CPU-t nem hiszem, hogy fogsz kapni. Mikrovezérlőből azért akad, de a nagy sebességű cím/adatbuszokat abból nyilván nem vezetik ki. De ilyen frekvencián működő külső bővítőbusz se a „sima liba” kategória. Szerintem itt a 20 MHz körüli tempót lehet még reálisan megcélozni. A 100 MHz körüli 8 bites CPU-t manapság egy FPGA-ba lehetne belepakolni, de akarsz-e a sok jelenlegi FPGA-board mellé egy következőt?

Ami nagy plusz lenne a retró gépekhez [c64, spectrum, stb.] képest, a sebesség mellett, az a grafikai képesség. Hiszen adott a lehetőség, hogy a mára meghaladott 320 x 200 képpontnál akár négyszer, hatszor nagyobb felbontást is elérhetővé tegyünk.

Na, itt megint szómenésem lesz. :) Ami reális, az a szimpla analóg, 640×480-as VGA. Viszont ha összeszámolom, ahhoz „rengeteg” memória kell! Ami csak azért gond, mert ha a 8 bites CPU-nak a szokásos, 16 bites adatbusza van, akkor a videomemóriát folyamatosan lapozgatni kell, így hiába lesz egy relatív gyors CPU-d, megeszi az erőforrásait reggelire. Azaz ezt a 640×480-at se árt úgy csinálni, hogy kisebb felbontást skálázol fel erre. Ha valami "modern" videokimenetet szeretnél, (mert hogy a VGA csatlakozót is lassan elhagyják a megjelenítőkről, ) az meg ismét nem triviális. (Hogy mást ne mondjak: DIP-tokos meghajtót azt tuti nem fogsz hozzá találni! :) A csatlakozókról nem is beszélve.) Aztán: a videovezérlőt úgy el lehet bonyolítani, hogy ihaj! Komolyabb tudású verziót még CPLD-be se egyszerű belegyömöszölni, itt is előkerül az FPGA, de az megint nem az egyszerűség irányába mutat. (Egy spectrum tudású videovezérlő még belefér egy combosabb CPLD-be, de pl. a C64 VIC-II-je erősen esélytelen.)

Legyen annyira olcsó, amennyire csak lehetséges. Önköltségi áron max. 5000 Ft, de ha megéri, akkor lehet akár 7-8000 is.

Ebbe az árba mit terveztél beleférni? A CPU-t tartalmazó „alaplapot”? Mert az anyagköltségre is kevésnek hangzik ez, és még össze sincs szerelve! A „legalább 128K-s SRAM” önmagában egy ezres, akkor már inkább egy 512K-s 2e-ért. :) De tényleg: ennyiből max egy olyan alaplapot tudok elképzelni, amin a CPU + memóriák + bővítő csatlakozókon kívül nincs semmi periféria. Azaz alapból használhatatlan, bármit akarsz vele csinálni, az plusz költség lesz.

Valójában akkor lenne izgalmas a gépecske [legalábbis számomra], ha grafikus illesztővel is el lenne látva, de, tekintve, hogy sokan csak kijelző nélkül, vezérlés céljára, netán soros terminálon keresztül használnák, így a grafikus illesztő inkább maradjon csak opció.

Ez a cucc „vezérlés céljára” pont nem ideális, így azt a felhasználási módot el is engedheted. (Tényleg: ma, 2021-ben, minek akarnál egy relatív sokat fogyasztó, nagy méretű, rengeteg hibalehetőséggel (sok busz + csatlakozó) megáldott eszközt vezérlésre használni, amikor minderre egy darab µC több mint tökéletes..? Ami - csak hogy ne legyen bonyolult - szintén lehet 8 bites. ;) ) Persze ez aztán tényleg magánvélemény.

Ehhez az egészhez, ha a processzor valamely korabeli procival [8088, z80, 6502] kompatibilis lenne, fel lehetne használni az itt-ott sikkadó, hatalmas, abandoned, nem kis részben copyleft kódbázist.

Ez viszont megint érdekes. Merre látsz Te „itt-ott sikkadó, hatalmas” kódbázist? :-D Mert valóban, rengeteg kód készült ezekre, de forráskód ritkán akad hozzájuk, ha a binárist kell újrahasznosítani, az meg ismét őrült nagy munka, nem is biztos, hogy megéri (saját kód írása helyett).

valódi csemegéje lehet a 40-70 éves korosztályon túl még a mai fiataloknak is.

A 40-70-et inkább látom reálisnak! :-D (Vagy inkább :( ?) Aki nem ebben nőtt fel, azok közül nagyon keveset érdekel ám ez! (Nyilván itt is vannak kivételek.) Pedig az ötletet teljes mértékben elismerem: az alapokat sokkal könnyebb ilyen hardvereken megismerni és megérteni. Meg azért „spórolásra nevel” az, amikor nincs minden erőforrásból kvázi végtelen.

Ez a sebesség, a memória mérete és a grafikai képességek.

Az első kettő az „könnyű”. De a grafika... Hát, attól függ, mi a referencia! :) Komolyabb tudású grafikát azért nem lehet pár TTL-ből összerakni. Az esetleg készen kapható (kapható..?) videovezérlők segítségével azt a tudást éred el, amit anno ezek a gépek tudtak. Ha annál jobbat akarsz, az megint nem lesz „olcsó”.

STM32-be írt szoft-processzor. Ez egy érdekes lehetőség.

Az. Valóban érdekes lehetőség. :) Na de: memória? Ha külső RAM/ROM-ot akarsz hozzá illeszteni, akkor annak a kezelése azért egy jó adag µC erőforrást elvisz. Ha a belső memória elég, akkor visszakerülünk az elejére: egy µC-en futtatsz egy 8 bites CPU emulátort, hogy ugyanannak a µC-nek a perifériáit ne direkt, hanem egy emulátoron keresztül érd el..? Egyébként vicces, de ez a verzió nekem is eszembe jutott, a külső RAM/ROM-os illesztéssel (I/O lábakkal „emulált” külső cím/adat/vezérlőbusszal). Talán ezt lehetne a legolcsóbban megúszni, persze azt figyelembe véve, hogy olyan alkatrészeket használj, amit ma is gyártanak és beszerezhető. De a 100 MHz-et erősen optimistának érzem... :)

A 6809 amúgy nekem is szimpatikus, de azzal nem vagy kisegítve, hogy van a fiókomban belőle 1-2 db. :)