( hory | 2021. 05. 16., v – 13:32 )

elfelejted, hogy google bacsi iszonyat penzeket olt, ol a fejlesztesbe a rendszernek is, amit hasznalsz (mobil gyarto kvazi szart se csinal am - driverek a SoC gyartojatol jonnek, android a google-tol, a gyarto mindossze a bloatware-t rakja bele). Aztan a google az, amelyiknek tobb tucat frameworkjet mindennap hasznalod - pl. ezzel tud olyan gyorsan GPS lock-ot szerezni a mobilod, ezzel tud notification-t pusholni, es meg millio egyeb aprosag, amire persze senki se gondol (oke, kiveve az app es rom developereket).

 

Ezert cserebe, te mit is adsz? Amit felhozol peldakent, az semmi - most hogy a userID-d (=gmail-es email cim) publikus-e vagy sem, az privacy szempontbol tokmindegy. Nyilvan kell valami, amivel ha mobilt valtasz, akkor is tudja sync-elni az adataidat (contactok, appok, settingek - btw ezeket a google ingyer' backupolja neked).

 

Ha nem tetszik, rakjal lineageos-t a mobilodra, gapps nelkul. Lehet. Sot, van google-mentes OSS google framework implementacio is, csak az is kisse limitalt. Mert amikor le kene implementalni es futtatni mindezt, akkor derul ki, hogy az biza' kurvasok melo es penz.

 

Lasd meg: https://microg.org/