( uid_21476 | 2021. 05. 16., v – 09:53 )

Szerkesztve: 2021. 05. 16., v – 10:05

Nekem is volt egy primóm. A32-es, ami 16K ROM-ot és ugyanennyi RAM-ot takart. Na meg, fólia billentyűzetet.
Tájékozatlan voltam és azt hittem, hogy a 32 az ugyanennyi k RAM-ot jelent. A kilencvenes évek közepén vettem, eredeti dobozában, tápegységével együtt. Azt hiszem 1500 forintot adtam érte.
Meg kell mondjam, borzalmas volt az a gép. A kapacitív billentyűzetet elég hamar sikerült megszoknom, azt viszont nem, hogy kicsit gyorsabb gépelésnél a masina zörgött és el is emelkedett az asztaltól. Ezen a gondon úgy segítettem, hogy egy lapos vasdarabot tettem a gép elejére. Tapadókorong beszerzését is terveztem, de arra már nem került sor. Szerencsére.
Ami egyedivé tette azt a gépet, az, hogy nem volt karakteres üzemmódja, csak grafikus.
Volt zx81-esem is, na, az a másik fólia billentyűzetes kínzóeszköz. Úgy vettem, hogy volt hozzá egy 16 KB-os bővítőmodul. Alapkiépítésben mindössze egy (1) kB RAM volt a gépben. :)))

A primo felbontása 280 x 192 pixel volt,

a zx81 64 x 48 pixelt tudott, grafikus módban. :)

Azt nem tudom, tudjátok-e, a primo basicben elő lehetett csalogatni a basic utasításokat valami short keyekkel. Az érdekes az volt, hogy erről még a primo basic fejlesztői sem tudtak. Egy velük készült interjú során csodálkoztak rá a lehetőségre. :)

Hogy a primóról valami jót is említsek, nekem a formavilága valahogy bejött. Sokkal jobbnak, modernebbnek, stílusosabbnak tartottam a gép házát, mint a VIC20-asét.