( Raynes | 2021. 05. 15., szo – 21:18 )

Azért a Windows adta nálad eddig a legjobb desktop érzést, mert 1) azt szoktad meg az évtizedek alatt, 2) a linuxokat is Windows módjára próbáltad használni, windowsos logikával, és úgy az bizonyosodott be, hogy a Windows tud a legjobban Windows módjára működni, ami nem meglepő. Igazából viszont a Linux jobb lenne, ha megtanulnád azt Linux módjára használni lehetőleg. Ugyanis a Linuxnak nem az a lényege, hogy Windows helyett valami más nevű meg más témájú OS legyen a gépen, ami a Windowsnak klónja, hanem hogy az egész workflow-d is megváltozik, ahogy a gépet használod. Az egésznek a filozófiája tér el Linux esetén, és erre egész más mindset-et kell kialakítani, amihez leginkább az ember szemléletének kell megváltoznia. Meg ahogy írod: hardvert is meg kell tanulni venni. Pl. én szándékosan kerülöm az NV GPU-kat. Pedig lehet több fps-t kapnék, kedvezőbb fogyasztással, de nekem pár fps-nél meg W/Celsiusnál fontosabb, hogy rendes drivertámogatás legyen hozzá, ne kelljen zárt forráskódú driverekkel szenvedni, stb.. Sok minden csak előrelátás kérdése.

Aki egyébként meglátta a Linux előnyeit (jobban takarékoskodik a hardvererőforrásokkal, gyorsabb fájlkezelés, nuku malware-ek, kevesebb szutyok/kémalkalmazás, nagyobb testreszabhatóság, nagyobb kontrollod van a saját rendszered felett), az sose tér vissza Windowsra önszántából. Soha. Sok év linuxozás után meg fordítva érez az ember, Windows elé nem tud leülni, mert szimplán szarabb, kényelmetlen lesz.

A másik hiba, amit sokan elkövetnek, hogy a Linuxot az Ubuntuval gondolják egyenlőnek, mikor pedig sokkal több. Annyi más disztró, grafikus felület, WM, stb. van, annyiféle filozófiával, hogy aki csak Ubuntut meg 1-2 hasonló Gnome, KDE, stb. disztrót próbált eddig csak ki, hogy a legjavát még ki sem próbálta.