( bucko | 2021. 05. 15., szo – 00:09 )

Ne cikizd a költőt! Annak idején DOS tanfolyamon is elmagyarázta a Tanár Úr, hogy az RM és a DEL eltér, mert az egyik véglegesen töröl. :-) Valójában az ilyen észosztás nem káros, mert ugye utána lehet járni és el lehet olvasni a helyes információt. Aki nem tesz ilyet, annak meg úgy is mindegy. Ennyi tudással nem lesz senki feketeöves assembler programozó, különböző arch-okon. ;) (Nem, nem assembly! ;))

Talán lehetne egy vitát generálni, miszerint a 8088 8 avagy 16 bites cpu.:-D  És hova sorolná a 24 bites utasítású 8 bites bitslice processzort, vagy a 32 bites, de 256 bit busszélességű POWER-t ... amely buszról egy ciklus alatt négy különböző címről lehet adatot olvasni. :-D

És ilyenkor jön a kedvencem a 8X300, amely egy vátozó hosszúságú 8 bites adatokon dolgozó 16 bites utasításhosszú szerkezet. Valamint: Data could therefore be rotated, masked, modified, shifted and merged (in that order), all in one instruction cycle. - ezalatt egyik helyről a másikra mozgatja az adatot. "Valódi risc", mert csak 8 utasíitása van! :-) Ugyan nem 32 bites, de még mindig gyártják.

Sajnos ezekkel a dolokkal nem lehet szakértőnket őrületbe kergetni, mert úgy sem érti.

A cikk lényegét nem értetted: Kell az a 64 bit! Főként az Y2K és tsai probléma miatt.