( tygryss | 2021. 05. 14., p – 21:06 )

Szerkesztve: 2021. 05. 14., p – 21:06

Szerintem a blockchain technológia egy nagyon fontos mérfőldköve az informatikának, nagyon sok problémát lehet vele megoldani, rendkívül érdekkes technológia. 

Viszont ennek a felhasználása kriptó valutánál, hát az ...... (ide egy minimum fél órás raget gondoljon mindenki, az anyanyelvünk minden leleményét felvonultatva). 

Gyakorlatilag ez az "ingyenpénz" kategória, nem kell hozzá szaktudás, csak veszel vasat és termeli. Tudom leegyszerűsítem a helyzetet, de távolról megnézve ez a helyzet. Gátolja a fejlődést. Most nem is csak az elbutulásra gondolok, hanem már a GPU-k is, de a háttértárak esetén még hatványozottabban igaz (és a CPU esetében is van ilyen jelensége, mert ugyebár valamivel meg is kell hajtani azokat a GPU-kat....stb.). Egy olyan config, amit normálisan lehetne kutatásra használni (ami amúgy sem volt olcsó) most simán 3-4x-esébe is kerülhet, ha van olyan szerencséd, hogy meg tudod venni. Ez nem csak az akadémiai szférának baj, de az iparnak is. Ez egyébként az utóbbi 1-1.5 évben nőtt nagyot, szóval még sok olyan config van ami még teszi a dolgát, de egyre égetőbb lesz a probléma. Az ide kapcsolodó bűnözési vonalat nem is emlegessük, vagy a negatív környezeti hatásokat. Valamint a rendszer instabilitása miatt is lehet benne gazdasági kockázat (lufi esete), ami előbb utóbb nagyon nagy bajt fog csinálni. 

Igazából én itt a kriptók tiltásának pártján vagyok, kicsit nagyon túltolták a biciklit.

(és ez nem azt jelenti, hogy a blockchain ellen lennék, csak ezen felhasználási mód ellen vagyok).