( SCOPE | 2021. 05. 14., p – 18:38 )

Az, hogy hol nem kell mindenképpen földelt tápot alkalmazni, azt összetettebb szabályok határozzák meg.

A kapcsolóüzeműek, egy bizonyos teljesítmény felett mindenképp földeltek.

A TV-Rádió tápok, és főleg a régebbiek, amelyek még "hagyományos" tranzformátorosak voltak nem minden esetben voltak ellátva zavarszűrővel*, illetve még az analóg technikában, a használhatatlanságot előidéző földhurkok elkerülése végett sem voltak földeléssel ellátva, valamint ott élt az a feltételezés, hogy az egyetlen pont, ami a földdel érintkezik, az az antenna, és a koax kábelek (antenna, video) külső köpenyén keresztül az egész hálózat. (Igaz, ez utóbbit szinte senki sem tartotta be, általam az elmúlt 30 évben látott kb. 100-200 antennából, úgy jó, ha 2-5 volt ellátva villámvédelemmel. (és ennek "földelő" hatásával))

*Csak azok, ahol figyeltek arra, hogy a 220V hálózat felől érkező zavarok is minimálisak legyenek, de alapból az ún. "áteresztő tápok" nem termeltek zajt, úgy, mint a kapcsolóüzeműek. (Csak rengeteg hőt.)

A modern kapcsolóüzemű tápok viszont kötelezően el vannak/(kellene) látva zavarszűrővel, azért, hogy a 230V hálózatra kifelé keletkező zavar/zaj csökkentve legyen, ennek meg velejárója tud lenni a fent említett "csípősség", ha nincs meg úgy a föld.

De azért ezeknél is ott van a feltételezés, hogy valahonnan kívülről érkezzen egy erős földpotenciál (a Rack-szekrényed külön kábelen földelve legyen),  vagy ha ez nem áll fent, akkor üzemszerű működésnek ne legyen része a fémrészek érintése.  (a laptopnál a billentyűzet, burkolat műanyag)