( locsemege | 2021. 05. 14., p – 00:32 )

Ha jól értem, azt mondod, hogy a kisfeszültségű rész negatív része az egyik esetben föld potenciálon van, a másik esetben meg valahol a földtől 100 V körül?

Igen, erre gondoltam, de ebből nem következik, hogy így is van.

A plusz pedig így a földhöz képest valahol 18 és a másiknál kb. 115V-ra esik.

Ha szőrszálat hasogatunk, lesz egy szinuszos jelalakod, amelyik el van offszetelve 18 V-tal. Viszont az áramot a du/dt hozza létre, a konstans DC komponens idő szerinti deriváltja nulla, így ennek semmi jelentősége. Meg ahhoz amúgy sem érsz hozzá.

ha a gép fém házán a földhöz képest megjelenik 100V körüli feszültség, az veszélyesnek tűnik

Miért lenne az? Néhány nF kapacitív reaktanciája 50 Hz-en elég nagy, ami limitálni fogja az áramot. Ha úgy tetszik, amikor terhelésként jelensz meg, abban a pillanatban leesik a feszültség néhány 10 V-ra.

Illetve a másik kérdés: ha kihúzom a tápot a laptopból, és már csak az akkuból jön az a kb. 15-20V, amit használ, akkor a földhöz képest hol lesz a - és a +? Érintésig akárhoz, aztán érintéskor hirtelen kiegyenlítődik és onnantól a föld potenciálján?

Lényegében jól látod. Amíg lebeg, addig akár több kV-ra is lehet a földtől. Érintéskor veled azonos potenciálon. Ha másik kézzel fogod a fűtés csövet, akkor persze ez épp a föld lesz.

A gép burkolatát nem tudom lecserélni. USB kábel esetleg mehetne, de akkor egy USB hub-ot kell használnom, mert az egyik gépen csak 2 USB-A csatlakozó van.

Itt csak a fantáziám szaladt el. Lehetne csinálni két USB-A papa csatlakozóval olyant, hogy csak a „-”  kerül összekötésre, vagy csak a shield, ezzel a két gép azonos potenciálra kerülhetne.

Ha ráfektetek egy fém vonalzót a gépekre úgy, hogy a házak fém részéhez hozzáér, az miért nem elég arra, hogy azonos potenciálra hozza őket?

Nem lehet, hogy szigetel a festés, elox, akármi?