( gee | 2021. 05. 13., cs – 23:05 )

Gondolom, az egyik föld potenciálon van, a másik meg zavarszűrő kondenzátorokon keresztül a hálózati feszültség felének közelében.

Ha jól értem, azt mondod, hogy a kisfeszültségű rész negatív része az egyik esetben föld potenciálon van, a másik esetben meg valahol a földtől 100 V körül? A plusz pedig így a földhöz képest valahol 18 és a másiknál kb. 115V-ra esik.

Ezt el tudom képzelni, de ezzel az a problémám, hogy ha a gép fém házán a földhöz képest megjelenik 100V körüli feszültség, az veszélyesnek tűnik. Ha a kisfeszültségű rész a földhöz képest 100V körül van, akkor azt el kéne a gép fém házától választani. Nem?

Illetve a másik kérdés: ha kihúzom a tápot a laptopból, és már csak az akkuból jön az a kb. 15-20V, amit használ, akkor a földhöz képest hol lesz a - és a +? Érintésig akárhoz, aztán érintéskor hirtelen kiegyenlítődik és onnantól a föld potenciálján?

A gép burkolatát nem tudom lecserélni. USB kábel esetleg mehetne, de akkor egy USB hub-ot kell használnom, mert az egyik gépen csak 2 USB-A csatlakozó van.

Ha ráfektetek egy fém vonalzót a gépekre úgy, hogy a házak fém részéhez hozzáér, az miért nem elég arra, hogy azonos potenciálra hozza őket?