( VincentV | 2021. 05. 12., sze – 13:54 )

A Nebula az AWS-ben hostolt SAAS, és tudom, hogy elcsépelt, de egy kis/közepes cég IT Security büdzséje soha sem lesz összevethető egy AWS-ével aki dollármilliókat költ erre.

Kihagytál egy nagyon fontos tényt. Egyszerűsítsük le:

Jóskának van AWS accountja, Bélának cége, ahol AP-ket managel egy szoftverrel. Miért kellene Jóskának mindent is odaadnia ahhoz, hogy neki ne kelljen foglalkoznia azzal, hogy DR meg HA képes legyen a szoftver? Béla pont ugyanúgy tud regisztrálni AWS accountot mint Jóska, köszöni szépen. Én nem akarok ferdíteni, itt nyilván magasabb lesz az opex, csupán csak oda kanyarodnék vissza, hogy ezzel a választási opció meg van adva, és erre láthatóan van igény, nem kicsi.

Illetve nem tudom mi meglepő van azon ezeknek a gyártóknak, hogy nem Marika nénik üzemeltetik a mesh hálózatokat, hanem olyan emberek akik a legtöbb esetben csuklóból megoldják a controller sw telepítését is bárhova (ha a cloudba akarják, akkor oda), szóval a magsabb opex itt nem annyira fekete-fehér mindig.

Szóval tévedés ha azt gondolod, hogy én a felhő ellen beszélő kő alatt élő kelet európai op vagyok. Én csak annyit mondok, hogy nem kell harmadik fél, ha a felhőbe akarok valamit tenni akkor odateszem.

Az érzékeny adatokra vonatkozóan, azt kell tudni, hogy a forgalom nem kerül ki a felhőbe, pusztán csak a manadzsment csomagok mennek ki/be titkosítva. Minden más a hálózatban marad. De ez persze látható ha valaki monitorozza.

Azért itt elegánsan elmentünk megint egy fontos tény mellett nem? (loginok és jelszavak).