( lcseh | 2021. 05. 12., sze – 13:47 )

Árnyalnám az alapjában véve helyes helyzetelemzésedet egy picit, de ezzel egy IT bisztonsági szakember sztem álló helyzetből vitatkozna persze, mégis úgy vélem van alapja.

A Nebula az AWS-ben hostolt SAAS, és tudom, hogy elcsépelt, de egy kis/közepes cég IT Security büdzséje soha sem lesz összevethető egy AWS-ével aki dollármilliókat költ erre. Csak nézz körbe miket használnak sokan gateway-ként. A BYOD óta tudjuk, hogy mekkora veszélyt hordoznak ezek az eszközök, ennek monitorozására egy ilyen szolgáltatás sokkal alkalmasabb, nem vitatom, hogy nem feltétlenül kell ehhez SAAS.
Ellenben üzemeltetési oldalon a sok kis CAPEX kiadás egy ilyen váltással rögtön egy sokkal tervezhetőbb előfizetés alapú költséggé alakul, és sokan ezt jobban preferálják, mert tervezhetőbb.

Amit én látok, az az, hogy azért a felhővel szembeni ellenállás eléggé Kelet-Európai sajátosság, aminek sok alapja van, de sok benne a bigottság is. Egy biztos, a felhő irányt (sem) mi diktáljuk, azt hiszem a Microsoft már csak ebből él jó ideje, és ha a versenytársainkat nézem, ők is komolyan gondolják, mi szüksége lett volna egy Aruba-nak aki a világ legjobb wifijét adta az emberiségnek beszállni ebbe az üzletágba, ha nem lát benne pénzt és jövőt?

Az érzékeny adatokra vonatkozóan, azt kell tudni, hogy a forgalom nem kerül ki a felhőbe, pusztán csak a manadzsment csomagok mennek ki/be titkosítva. Minden más a hálózatban marad. De ez persze látható ha valaki monitorozza.