( VincentV | 2021. 05. 12., sze – 12:59 )

Szerintem te nem figyelsz. Mi köze van a cloudnak az SSO-hoz? Miért ne lehetne saját SSO képes multitenant megoldásod ami nem a cloudban van? Ne haragudj, de erről megint csak az apple vs jack csati -> mostantól lehet wireless fülhallgatót használni dolog esete jut eszembe. A cloud ezekben a szitukban annyit ad, hogy nem neked kell hostolni a központi managementet megvalósító szoftvert, más magicet ne képzeljünk már mögé.

Ez adott esetben lehet hogy valakinek kell, de lehet hogy nem kell, mert pl. nem akarja hogy harmadik féltől függjön az eszközök managementje (pláne nem ha azok eltérő ügyfeleinél vannak), vagy hogy náluk legyenek érzékeny adatok. Ezért jó ha van választási lehetőség. De ezt elismerted te is, szóval túlbeszéltük.

Amúgy azt értem, hogy van hw controller tűzfallal integrálva, és akkor opcionális a cloud a Zyxelnél is (mondjuk ez pont ki is nyírja a multitenant sso lehetőséget), de nem is erre reagáltam, hanem arra amit beidéztem tőled. Azt viszont elismerem, hogy ezzel a Zyxel még a jobbak közé tartozik, hiszen az általad felsoroltaknál már csak cloud only lehetőség van. Az igazi fejlesztés viszont az lenne, ha lekoppintanátok az UBNT-től a self-hosted szofveres controllert, mint opciót. Ha tényleg jók az AP-k, és ez is járna melléjük, akkor pár éven belül pénzzel fűthetnétek. Elég csak megnézni ezt a topcit, vagy egyéb külföldieket (vagy azon UBNT topicokat ahol azonnal ezrek fenik a kaszát, amikor a telepíthető Controller valamely funkcionalitása csorbul), esetleg YT videókat, hatalmas az igény erre, és az Ubi térnyerésének jelentős része is ennek köszönhető szerintem.