( Raynes | 2021. 05. 11., k – 18:07 )

Igen, belecache-el, de még akkor sem használja ki nálam teljesen. Igaz sok sem megy pocsékba általában. 8+ mindig fogy, ha más nem, cache-el, tmpfs-sel együtt. Meg a kényelem, hogy nem kell egyáltalán swap-pal szórakozni, se partíció, se fájl formájában, meg swappiness-szel ökörködni. Már az egymagában megéri, hogy az embernek a szükségesnél kicsivel több RAM-ja legyen.

Meg felhasználástól is függ. Egy komplett nagyobb DE-s disztró, KDE, Cinnamon, Gnome, stb., azért jóval többet eszik, mint egy minimalista WM-es (i3wm, Sway, dwm, bspwm, hasonlók), terminálos felállás. Windows még többet. Meg nem mindenki csak böngészésre, meg átlagos dolgokra használja a gépet. Így elég nehéz megfogalmazni kinek mennyi kell, csak irányvonalakat írtam, ami főleg átlagosabb felhasználást vesz figyelembe.

Egyébként, akinek sok RAM kell, azok gyakran beruháznak régi Xeon-ba, nem csak azért, mert olcsón kapnak sok magot, hanem az ECC-s DDR3 is elég olcsó hozzá, és töredéke áron ki lehet tömni a gépet 128/256 giga memóriával is, akár quad channelben. De ez megint nem átlag felhasználási kategória.