( ggallo | 2021. 05. 11., k – 09:06 )

Azt írtad, hogy a Zyxel AP-k vagy a felhős platformmal menedzselhetők, vagy külön hardver kontrollerrel. Ráadásul a kettő között nincs átjárás. Tehát vagy kiengedek minden AP-t a netre, és bízok benne, hogy mindig elérhető a felhő, és csak olyan adatok mennek ki, amit én is engedek (ugye eddig is voltak backdoor esetek...), vagy (gondolom nem kevés) pénzért veszek hardver kontrollert.

UBNT-nél is van felhős menedzsment, lehet hardver kontrollert venni, de harmadiknak ott a lehetőség saját, random hardveren, ráadásul szabadon választott OS alatt szoftveres kontrollert futtatni, ami ugyan úgy teljes értékű, mint a másik kettő, csak maximálusan szeparálható, házon belül tartható. Ez azért elég nagy előny.

Vagy a Zyxel AP-k beépített kontroller funkcióval rendelkeznek, és nem kell dedikált kontroller az összedolgozásukhoz, központi menedzselésükhöz?

Az pedig, hogy sokkal jobb a Zyxel wifi terén, mint az UBNT, szerintem erős túlzás. A Zyxelt nem ismerem, nem onna gondolom, hogy túlzás a kijelentés. Ellenben a hálózatunkban több száz nagyságrendben van UBNT wifi eszköz, és a korukból adódó elhasználódáson kívül nincs velük semmi probléma. Valamint ügyfeleknél szép számal üzemeltetünk Unifi AP-kat, amik nagyon is jók wifi terén, megbízhatóság terén, és a kompatibilitásukkal sincs gond (a kliensek terén).

De ez mind privát, szubjektív vélemény. Viszont itt elég sokan írtak elés sok különféle problémát és aggályt Zyxel eszközökkel kapcsolatban. Azt objektíven is megcáfolhatnád egyesével.