( Raynes | 2021. 05. 10., h – 18:21 )

Ja, kb. 1-2 giga már 10 éve is fájóan kevés volt. 10 éve, mikor még a szoftverek nem voltak ilyen bloatok. 512 mega már XP SP3-nak is túl sovány volt. Átlag GUI-s felhasználónak már a 4 is nagyon necces, 8 az ajánlható minimum. Igaz felhasználástól is függ, meg OS-től, stb..

Nálam majdnem csak kizárólag Linux megy, abból is a minimalista, minimalista WM-es, majdnem csak terminálos programos (CLI/TUI), keyboard driven workflow megy, így elég lenne legtöbbször 4 giga, de 16 van minden gépemben. És nem pocsékolás, mert néha 8 fölött simán használok így is, ha sok szar van megnyitva, sok böngészőfül, stb., pedig csak átlag felhasználás, kisebb kódolás, böngészés, szövegszerkesztés, némi 720-1080p gaming. A kernel befogja cache-elni, meg laptopjaimon az integrált GPU is levesz ~1 giga körül. Nem teljesen használom ki, főleg időtállóság miatt van ennyi (meg a dual channel miatt), de nem is pocsékolás még, legalább mindennek van cache, nem kell swapot tartani egyáltalán, még dinamikus tmpfs ramdrive-nak is tudom használni. Windows alá meg több RAM kell, mint Linux alá, már csak azért, mert több bloat fut a háttérben, meg a kernel rosszabbul bánik ott az erőforrásokkal, jobban töredezett a memória is, stb..

Ha valaki 4K-ban játszik, vagy komolyabban videót vág, vagy 4×4 giga helyett 4×8 giga megy quad channelben, a 32 giga sem hülyeség, főleg Windows alatt. 64 meg afölött viszont már csak speciális felhasználással indokolható. Az is érteni kell, hogy egy szinten túl a plusz RAM csak felesleges pénzégetés, mert nem fog gyorsítani semmin. Ha már a rendszer nem nyúl swaphoz, és lefedi memóriamennyiség a felhasználást, akkor hiába tol a gépbe az ember még több RAM-ot, csak kihasználatlanul fog állni.