( Hiena | 2021. 05. 09., v – 17:13 )

Gyökérkenyér aka cibatta: Hidegen kelesztett fehérkenyér, olajjal, és különféle adalékokkal (ecet, oliva paradicsom, köménymag, stb.). Balkántól délebre szokták sütni. Az albán pékségek tipikus kenyértésztája. A mi kenyerünknél pizzásabb a tészta állaga. Puhább, kevésbé morzsolódik.
Erzsébetkenyér: Világos rozsliszttel felütött, margarinnal vagy zsírral készült fehérkenyér. Ízre kicsit vajasabb.
Vándorkenyér: Hivatalosan, 70/30 arányú rozsoskenyér. Nagyáruházakban 25%-alatti rozsliszt tartalmú kenyér

Az elnevezések mögött az áll, hogy az élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza mit és mekkorát adhatsz el, milyen kenyérnek és hova árazod azt. Azt meg nem tudod drágán eladni. Pl. 70/30-as kenyeret nem adhatod el rozskenyérnek, csak rozsoskenyérnyek. Viszont, ha kitalálsz egy nevet ami nincs az élelmiszerkönyvben, akkor úgy baszod át a vevőket, ahogy akarod.