( TCH | 2021. 05. 08., szo – 23:36 )

Gondolom az adott platform fejlesztői. Abban szerintem egyetértünk, hogy ez nem a Freedesktop feladata.

Mi nem az ő feladatuk? Kifejleszteni a megoldást arra a problémára, amit ismételten ők maguk teremtettek? Ezen már túl vagyunk: Polkit-nek hívják. Ismét egy rossz válasz egy mesterségesen generált problémára.

Ha szeretnék támogatni azokat a platformokat, akkor fogják. Ahogy a Windows/Linux/macOS triumvirátus platformfüggő megoldásait is támogatják a multiplatform szoftverek gond nélkül, nem látom miért okozna problémát a Linux/*BSD/*NIX platformfüggő megoldásainak támogatása.

Melyik Linux? Melyik BSD? Melyik UNIX? Ezekből tengernyi van és számos különféle megoldást használnak a különféle dolgokra. (Ld. csomagkezelés, audio, I/O, stb.)

Ha platformonként csak egy megoldás van, akkor nem egymás konkurensei. Ahogy pl. a Windows rendszerhívásai nem konkurensei a Linux rendszerhívásainak.

A Polkit cross-platform megoldás. Szerinted, ha valaki lefejleszt egy alternatívát ami pl. FreeBSD-only, akkor vajon hányan fogják azt támogatni a Polkit helyett, ami több platformot támogat? Tehát, aki Polkit-alternatívát fejleszt, annak is cross-platform módon kell megcsinálnia. Ha pedig a Polkit-alternatívák cross-platformok lesznek, akkor konkurensek lesznek.

Ha az adott platformot támogatni szeretnék, akkor igen.

Aha és hányan fognak úgy dönteni, hogy ők bizony támogatni szeretnék a 0.0001%-os részesedéssel bíró platformokat? És hányan fogják azt mondani, hogy a mainstream Linux világgal lefedték a célfelhasználóik elsöprő többségét és le van tojva minden egyéb? És mindezt úgy, hogy van olyan megoldás, ami minden UNIX-like platformon működhetne és a Freedesktop pont ezt gáncsolta el, mert már megint rá akarják kényszeríteni a retardált ideológiáikat és szoftvereiket mindenkire.

Vagy meg lehet próbálni szabványosítani egy megoldást, csak akkor nem kell meglepődni, ha pl. megjelenik egy polkit-tel kompatibilis megoldás más platformokon.

Nem tudom feltűnt-e, de pontosan ez történik: Polkit-nek hívják; egyrészt a "problémát" jelen pillanatban csak rajta keresztül lehet "megoldani", mert nincs alternatívája, másrészt a legpopulárisabb UNIX-okon elérhető, ergo a Polkit a "szabvány" "megoldás" erre a "problémára".
Az meg, hogy ez a szemétdomb ezer sebből vérzik (pl. JavaScript-tel kezeli a jogosultságokat (milyen jó is az, amikor a JS VM egy SIGSEGV kíséretében magával rántja az egész rendszer jogosultságkezelését, mert hardened (Grsecurity) kernelt használsz; stability & security, 2 in 1!), vagy egy symlink hiánya miatt bukod az egész rendszer jogosultságkezelést (WONTFIX), vagy, hogy tökig van nyomva race condition-ökkel és bypass bugokkal (had ne linkeljem őket egyesével)), az meg megint senkit nem fog érdekelni; ez a "szabvány", punktum.
És mindezt a biztonság jegyében, mert sudo-val futtatni egy GUI-s alkalmazást "elfogadhatatlan" (WTF?!) Linuxon (és a többivel mi van?) és veszélyes, tehát használjunk helyette egy JS-infected ementáli crashware-t. Ha ez a "megoldás", akkor inkább a "probléma"...