( renard | 2021. 05. 08., szo – 22:00 )

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szab%C3%B3_G%C3%A1bor_(zen%C3%A9sz)

 

Meglepő dolgokat fogok írni: a gitár egy hangszer, éppen úgy, mint a zongora. Mindkettőre szabad zenét írni, azt szabad eljátszani, és szabad meghallgatni is. Ha az a zene közvetített számodra valamilyen érzéseket, akkor azokat értékeld.

Irgalmatlanul sokféle zenei műfaj létezik, még műfajokon belül is vannak ágak-bogak bőven, kinek ez, kinek az jön be inkább. A klasszikus zene kissé túlmisztifikált, gyerekkorban rengetegen szenvednek miatta, kevesek élvezik pl. Bartók zenéjét 10 évesen.

Ma Magyarországon még mindig nincs hivatalosan olyan gitároktatás, ahol ne kizárólag klasszikus zenét oktatnának, pedig nem feltétlenül csak arra lenne igény, sőt...

Tábortűznél ritkán zongoráztak, tubát sem szoktak fújni körülötte, viszont a gitár gyakran előkerült.

Szép fokozatosan lehetne a gyerekekkel megszerettetni a klasszikus zenét, de bárkivel lehetne eredményt elérni, ha nem mindjárt Wagnert, Sztravinszkijt meg Schönberget tolnának az arcába, mi is bután néztünk, amikor gimisként el kellett mennünk Bartók operáját megnézni és meghallgatni (A kékszakállú herceg vára nincs tele fülbemászó dallamokkal), de hallgattunk "mai modern zenét" is, amikor pl. két zongoraművész sakkozott, a lépéseiket meg eljátszották zongorán.