( hajbazer | 2021. 05. 08., szo – 21:49 )

Nem hiszem, hogy tervezett elavulásról van szó

De arról van szó. Méghozzá pont olyan undorító, képmutató és álszent módon, ahogy pl. egy olajtársaság "zöld" marketingkampányokat indít.

amire szánták a WD Green-t (külső storage), szerintem ott nem merül fel a probléma: hozzákötöm a gépemhez, rámásolom / lemásolom róla, ami kell, majd kilököm

Lefordítva magyarra: Amire rpsoft használja, ott nem merül fel a probléma.

Ha tervezett avulás lett volna, nem adtak volna hozzá programot, amivel átállíthatod.

Nem kifejezetten a Green-hez volt a WD által kiadott program, hanem minden szériához. Továbbá, de igen, tervezett elavulás, ugyanis a hivatalos programot kizárólag egy haladó, nem egységsugarú felhasználó képes elindítani és használni. Ami nagyjából a felhasználóbázis egyre kisebb százaléka. Jó indulattal 10%, de szerintem csak 1% az, aki tudja is, hogy mit csinál, észreveszi a fejleránciágálást és hajlandó is időt-energiát szánni arra, hogy tegyen ellene. Tehát, készült egy olyan termék 8 másodperces leráncigálással, ami 90%-ban 8 másodperces leráncigálással fog működni. Ez egy 90%-os "hatékonysággal" tervezett elavulás.

Másfelől, ne keverjük a hivatalos floppyról indítható programot az open-source toolokkal, mint pl. az általad először említett idle3-tools. Utóbbiak elkészülése nem a gyártó érdeme, hanem a szégyene.

Pont játékra már nagyon rég nem jó

De igen, csak fel kell rá telepíteni a régi, DOS-os játékokat.

említésre méltó grafika be sem fér az általa kezelt memóriába

Egy játéknál nem feltétlenül a grafika a lényeg. Ha mi gyerekként úgy rá tudtunk függeni a Prince of Persiára, a Doomra, a Duke Nukemre, mint manapság a tinédzserek az okostelefonos semmirőlnemszóló-vegyélhozzákiegészítőt tapicskoló szutykokra, akkor ma is bőven van létjogosultsága. Sőt, valószínűleg mentálisan sokkal egészségesebb DOS-os játékokon felnőni, mint okostelefonon.

indenféle DOS-extendereket kellett használni (majdnem egy második oprendszert, ami a védett módba kapcsolást és a memóriakezelést illeti).

Ez egy olyan tényező, ami egyesek szépérzékét zavarhatja. Gondolom, az nem zavar, hányféle keretrendszeren van áttolva minden szar egy Androidos-iOS-os játékon, ezerszer bonyolultabban és bloatabban, mint egy DOS-os játéknál. Nem beszélve a webes játékokról, ahol eredetileg ember általi olvasásra kitalált scriptnyelvet obfuszkált, majd gzippel törmörített formátumba küldünk le a gépre, aztán ott benyalja a parser százszor annyi memóriafogyasztással, mint egy DOS-os játéknak valaha is volt. Most pedig az egyszerű, böngészőből játszható 2D játékokra gondolj, ne 4K 3D-s FPS-ekre, meg MMORPG-re. Na, nekem ez például jobban zavarja a szépérzékem.

640K-ba azért elég kis könyvtár esetén fér bele az adatbázis (pl. ha van 10000 könyved, akkor 64 karakter jut egyre, kellene tárolni: szerző(k) és esetleg szerkesztők nevei, könyv címe, alcíme, sorozat címe, sorozat szerkesztője, kiadó, évszám, esetleg tartalomjegyzék, fülszöveg, nem), diszken keresgélni meg nem valami gyors

A DOS futtatása nem feltételez kötelezően HDD-t. Egyrészt, léteznek IDE SSD-k, amivel gyorsítható az elérés. Másrészt, adatbázis indexeléséről hallottál már? Nem most találták ki, a DOS maga idejében is létezett. Másrészt, lehet indexelni az adatbázist, így először a jóval kisebb indexben történik meg a keresés, nem kell több száz megabájtot végigpásztázni.

Szerintem eljárt felette az idő

Nem az a kérdés, hogy valami idejétmúlt vagy sem, ez csak marketing-idealizmus, amit a multik erőltetnek bértollnokok által összfirkászott divatcikkeken és a tech-lakájmédián keresztül, hogy mindenki mielőbb vegyen mindenből újat és ami nem új, azt érezze réginek.

kivéve egy-két nagyon speciális felhasználást (ahol nincs más dolga, mint bekapcsolás után egyetlen programot elindítani, valami hardver vezérlése esetén, de azért új tervezéskor ide is valami kis fogyasztású cuccot terveznék be, arra meg vagy van DOS, vagy nincs)

Ha nem tűnt volna fel, pont én is ezt mondtam és specifikus felhasználási módokról beszéltem. Csak szerintem én több mindent értek bele ebbe, mint te.