( rpsoft | 2021. 05. 08., szo – 21:19 )

Az egyik, hogy az alapbeállítás 8 másodperc, ami arrogáns módon, szándékosan tervezett elavulás a WD részéről, a félwattonspúrkodó sötétzöld égisz alatt. A másik, hogy az olcsóbb (tehát silányabb) típusoknál nem lehetett kikapcsolni a fejleráncigálást, sem egy bizonyos (százas nagyságrendű) értéknél nagyobbra állítani a timeoutot.

A 8mp-es alapbeállítást szerintem is elszúrták. Nem hiszem, hogy tervezett elavulásról van szó, amire szánták a WD Green-t (külső storage), szerintem ott nem merül fel a probléma: hozzákötöm a gépemhez, rámásolom / lemásolom róla, ami kell, majd kilököm (vagy órákig nem érek hozzá). Ez a probléma inkább akkor merült fel, ha az ember nem erre használta, hanem berakta a gépbe. Ha tervezett avulás lett volna, nem adtak volna hozzá programot, amivel átállíthatod. Hogy melyik az olcsóbb típus, aminél nem lehetett kikapcsolni, azt nem tudom, szerintem én akkor a legolcsóbb 2T-s diszket vettem, ami nem Seagate (a deathstaros tapasztalat miatt).

Céleszközökre viszont a mai napig jó, például számlázóprogramnak, kisebb könyvtárak adazbázisához, de akár említhetném a rengeteg játékot is, ami elérhető rá.

Pont játékra már nagyon rég nem jó, mert egy említésre méltó grafika be sem fér az általa kezelt memóriába. Mindenféle DOS-extendereket kellett használni (majdnem egy második oprendszert, ami a védett módba kapcsolást és a memóriakezelést illeti). Számlázó- vagy adatbáziskezelő programot sem írnék rá, 640K-ba azért elég kis könyvtár esetén fér bele az adatbázis (pl. ha van 10000 könyved, akkor 64 karakter jut egyre, kellene tárolni: szerző(k) és esetleg szerkesztők nevei, könyv címe, alcíme, sorozat címe, sorozat szerkesztője, kiadó, évszám, esetleg tartalomjegyzék, fülszöveg, nem), diszken keresgélni meg nem valami gyors. Szerintem eljárt felette az idő, kivéve egy-két nagyon speciális felhasználást (ahol nincs más dolga, mint bekapcsolás után egyetlen programot elindítani, valami hardver vezérlése esetén, de azért új tervezéskor ide is valami kis fogyasztású cuccot terveznék be, arra meg vagy van DOS, vagy nincs).

Ebben egyetértünk, de nem 3.5" floppykról beszéltél, hanem úgy általában a floppykról.

Amikor ez a WD mizéria megjelent, már rég nem volt elterjedt a nagyfloppy. De az a nagyfloppyra is igaz, hogy minden szempontból rosszabb, mint egy pendrive.