( Gyuszk | 2021. 05. 08., szo – 17:09 )

Tudod milyenek a statisztikák, van itt egy darab szám kontextus nélkül, tehát pont azt jelenti amit valaki szeretne.

"Egyébként desktop rendszerek is tudnak ilyenek lenni. "

Tudnak lenni vs gyárilag ilyenek

"Az átlagember a droid/iOS féle rendszerrel sem találkozik, nem tudja, hogy under the hood hogyan zajlik a permissionkezelés, ennek megfelelően, ha aláteszel egy valamilyen jail ökoszisztémát desktop alatt, ugyanott vagy."

Igen.

Nem hiszem hogy nem értünk egyet, én csak azt mondom hogy az átlag desktop rendszer gyárilag konténerizált/permissionkezelt legyen, és ne az legyen a divat, hogy letöltöm a szetup ekszét a vadnyugatról és tolom rá a run as admint, mert a szomszéd józsikától eltanultam, hanem meg se tehessem, kivéve ha tényleg értek hozzá, mert évek munkájával kitanultam hogy hol kell kicselezni a rendszert. Egy ios rendszert rendesen szét kell verni azelőtt, hogy a hivatalos app store-on kivül bármit telepits rá, ott pedig nagyon durván auditált alkalmazások vannak. És ezek az alkalmazások úgy vannak összerakva, hogy elindul, és megkérdezi hogy mihez férhet hozzá, és ha nemet mondasz a mikrofonra, helymeghatározásra, kamerára, tárhelyre, anyám tyúkjára, akkor nem fér hozzá és kész.

Ebből is látszik hogy az iparnak megadatott a mobil os-ek kapcsán a lehetőség hogy újra kitalálja hogyan lehet használható és biztonságos rendszert adni az embereknek, és valahogy igy. A Windows esetén meg csigalassúsággal haladnak ezek a változások, mert ugye gondolni kell a sok-sok régi hülyeséghez hozzászokott emberre, aki biztos frászt kapna ha nem úgy futna a winampos kiguglizott setup exe ahogy mindig is 20+ éve.