( andrej_ | 2021. 05. 08., szo – 08:54 )

Másról van szó. Az SSD-k ha meghalnak, akkor az otthoni visszaolvastatás elég kétséges, mert az elektronika szinten hal meg, hiszen az egész egy elektronika. Lehet ez maga a vezérlőchip, a forrasztások körül valami, de a lényeg, hogy a visszaolvasás nem megy. Egy HDD esetén sok esetben működött, hogy bazilassan, de végülis ki tudtad olvastatni vele az adatokat, bár jó eséllyel néhány file-t buktál.

A megbízhatóság egy másik történet. Az ráadásul nemhogy gyártónként, hanem konkrét szériánként változik, "nem kicsit, nagyon". A múlt évben egy 20-as csomag HGST SAS diszkből (az igazi SAS, a 10k-s) 4-5 db hullott ki, és mind vadi új volt, ott bontottam ki őket beszerelés előtt. Most épp egy 8T-s Seagate cseréje néz ki aktuálisnak, ami szűk fél évet ment. Ezzel szemben 10k-s diszkből van egy nagyrakás Seagate és bőven 50k-60k óra felett szolgálnak, persze csere van a polcon, mert illuzióim nincsenek.

Ami fontos adat, azt mindenképp tükrözött módon illik tárolni és amellett pedig normális/rendszeres mentést (a ransomware világban inkrementálisat) illik készíteni. Amilyen jól hangzik, ezt nekem sem sikerül hoznom desktopokban, nincs energia meg ennyi zseton a földön (vagy notebook és ott ritka a kétdiszkes opció).