( gelei | 2021. 05. 07., p – 11:30 )

A magyar munkaválalók hány százaléka kap piaci fizetést?

Passz. Azért írtam bele a kommentbe, mert a pénzről, mint motivációs eszközről volt szó, nem pedig mint higiéniás tényező. Ha nem kapsz eleget ahhoz, hogy megélj, akkor nyilván másképp fogsz gondolkodni, mint az, akit plusz pénzzel akarnak több munkára motiválni.

Mit nevezünk piaci fizetésnek?

Amit jellemzően meg tudsz kapni a piacon. Ha egzakt számokat keresel, olyan nem lesz. :) Lesz viszont egy rakás input, ami kb normál eloszlást mutat, ennek a közepe felé tenném a piaci árat. (Mennyi a piaci ára egy ingatlannak, autónak, stb.? Amennyit a potenciális vásárlók kifizetnének érte.)

Egy multin belül melyik a piaci fizetés ugyanazon területen, ugyanazon terméken, ugyanazt a feladatot végző más lokalizáción dolgozó emberek közül?

A különböző lokáció az különböző piac. Hajlandó lennél naponta 2x250 km-t ingázni mondjuk Bécsbe? Ha nem, akkor az nem ugyanaz a piac. Ezen persze valamennyit enyhít, hogy egyre divatosabb a remote work, meg persze eddig is szabad volt költözködni.

A magyar munkavállalók hány százaléka elégedett a fizetésével?
Hány százaléka tud megtakarítást felmutatni?
Hány százalékának van jövőképe?

Nem tudom, mennyi? Láttam már nettó másfél millás fizuval embert jártatni a pofáját azon, hogy a cég nem térített meg neki időben valami mekis ebédet amikor vidéken dolgozott. Meg olyat is, aki a közszférás alamizsnával elvan nyugodtan.