( Hiena | 2021. 05. 07., p – 11:02 )

A magyar munkaválalók hány százaléka kap piaci fizetést? (A céges bullshit alapján mindenki.)
Mit nevezünk piaci fizetésnek?
Egy multin belül melyik a piaci fizetés ugyanazon területen, ugyanazon terméken, ugyanazt a feladatot végző más lokalizáción dolgozó emberek közül?
A magyar munkavállalók hány százaléka elégedett a fizetésével?
Hány százaléka tud megtakarítást felmutatni?
Hány százalékának van jövőképe?
Hány százalékának van motivációja, hogy ilyen háttér mellett felül teljesítsen?
A munkaadók hány százaléka érdekelt abban hogy te hatékonyabban dolgozz?

Amit feldobsz, ugyanolyan, nyugatra optimalizált, használhatatlan és értelmetlen bullshit, mint amit a vezetőségi tréningeken adnak elő. Voltam párom, ott is feltettem ugyanezt a kérdést, és ezekre a kérdésekre  pontyozáson, "nem tudom mit mondjak"-on, "erre később visszatérünk, de soha többet nem beszélünk róla"-n kívül más választ nem kaptam.
Jahm, a legszebb, amikor egy ilyen dolgozónak elkezded normalizálni a fizetését nyugatira, ő meg hirtelen felindulásból otthagyja a céget. Megtörtént eset. Ismerős nem értette, hogy miért mondott fel az egyik 10+ éve nála lévő fejlesztő egy ilyen béremelés után. Aztán el lett neki magyarázva, hogy vannak akik sértésnek veszik, hogy 10 évig  inflációkövetővel értékelik a munkáját, utána meg változatlan üzleti körülmények közt hirtelen van egy 70% feletti béremelésre. Azóta ugyanezen ismerős már másképp látja, hogy a saját ház, kocsi, gyerekek háza és kocsi vásárlásánál kicsit előrébb kellett volna prioritizálni a munkaerő bérezését.