( vl | 2021. 05. 06., cs – 17:35 )

Ez a technológia egy OS virtualizációs technológia. Arra való, hogy több linuxos alkalmazást tudjál úgy futtatni egyetlen OS alatt (egyetlen VM-ben), hogy az alkalmazásoknak nem kell tudniuk egymásról.

Ergó amilyen feature nincs Linuxra az OS szintjén, azt a funkciót nem is tudja virtualizálni a konténertechnológia. Márpediglen ez a VSS egy Windows-only cucc. Ha ezt a funkciót konténerek nélkül meg tudod valahogy oldani Linuxon, akkor konténereken keresztül is meg lehet találni a módját.

A konkrét problémáról annyit, hogy egy adatbázis alatti terület konténeresdiben mindig konténeren kívüli terület lesz (hacsak nem egy eldobható tesztadatbázisról beszélünk), tehát a problémát (a döglött lovat) áttoltuk a szomszéd telkére: ahonnan az a diszk jön, ott lehet pl. snapshotokat meg mentést csinálni. Adatbázismentéshez erre a VSS-es mókolásra annyira nincs szükség, egy adatbáziskezelőtől ugyanis azt várjuk, hogy ha én bármikor nyomok neki egy kill -9-et, akkor újraindítás után menjen tovább. Amelyik ezt nem tudja, ott a HA meg a DR szavak használatának nincs létjogosultsága, mert egy sima áramszünetet/crasht sem biztos, hogy túlélne a cucc. Amelyik meg tudja, az sima snapshotból menthető.