( mhmxs | 2021. 05. 05., sze – 08:51 )

"emiatt sem szempont, hogy alkalmazásoldalon mit hogyan könnyít" Az van, hogy amikor naponta tobb releaset is ki kell tenni, ami fele a nagy szervezetek is tartanak, akkor eleg nagy szempont, hogy a fejlesztes gordulekenyen menjen, es automatizaltan lehessen tesztelni.

Regen az volt, emlekszem, hogy a dev felrakta a random nyelvet, a *db-t, meg az X valamit a gepere, kiszedte a forrast, elinditotta az alkalmazast es go. De egy mai rendszert osszebindzsiszkedni a gepemen, raadasul frissen lekovetni a fuggosegek verzioszamait, egy remalom. mondhatnam lehetetlenseg. Es az a budos nagy helyzet, ha a fejleszto nem dolgozik (vagy mashol dolgozik, ahol kenyelmesen is tud), neked sincs mit uzemeltetni.

En is dolgoztam nagy szervezetnel, es mindenre megvolt a kulon csapat. Es a hagyomanyos uzemeltetesnek is megvolt a letjogosultsaga. Voltak infras sracok, akik osszedugdostak a gepeket, meg cserelgettek a HW-et. Voltak networkosok, akik felugyeltek a halozatot. Voltak sys opsok, akik felugyeltek a platformot. Eddig a pontig ez teljesen hagyomanyos dolgok. Amit viszont nem csinaltak, hogy tudtak mi fut a gepeken. Mert az a dev csapatok feladata, hogy uzemeltetheto allapotban leszallitsak a termeket. Es aztan jonnek az SRE-k, akik meg kockazatot elemeznek, monitoroznak, belerugnak ha kell, elerhetove teszik a dolgokat.

Nekunk azert volt ez egy kicsit specialis, mert konkretan mi szolgaltattuk a cloudot :) De, es itt jon a de, a cloud az, ami belerondit a szempontodbol a dolgokba, mert sokan kiszervezik pont azt a reszet. Lehetseges megoldas: a cloudba kell dolgozni, ahonnan sose (amig a robotok at nem veszik a hatalmat) kopik ki az a fajta melo, ami neked fekszik. Vagy meg kell tanulni uzemeltetni a Kubernetest, es tudod azt mondani, hogy amig a platform fut rendesen, addig mosod kezeidet :D

"Ezek megint csak nagyobb részben fejlesztői szempontok" ezzel sem ertek teljesen egyet, mert irto sok uzemeltetesi kerdes is atkerult a fejlesztokhoz cserebe. Marmint az uzemeltetesnek mar nem kell reverse proxykat konfiguralgatni, vagy kulcsokat generalni es rotalni. Ahogy nem kell felhasznalokat kezelni vagy a tuzfallal bajlodni, vagy selinux/apparmor. (vagy legalabbis nem olyan mertekben)

A fejleszto az aki tudja mit csinal az alkalmazas. O tudja megmondani, hogy milyen servicekhez beszelhet a cucc, milyen jogok kellenek neki a geprol, kivel es mit akar kozoskodni. Eppen ezert ezek a dolgok atkerultek oda, es ezek a dolgok szinten gyonyoruen tesztelhetok a CI/CD soran. Tudod te mekkora ertek ez a cegeknek, akik a megbizoid?