( VaZso | 2021. 05. 05., sze – 01:08 )

"Kattogós" Weller (TCP-24) jó páka volt anno, de eljárt felette az idő.
Pákahegyek nem olcsók hozzá, és nem biztos, hogy egyszerű beszerezni.
A hegyek hátsó felén van egy "pogácsa", ráütve egy számozás, ami az adott pákahegy "hőmérsékletét" jelöli, vagyis magasabb vagy alacsonyabb forrasztási hőmérséklethez a hegyet is ki kell cserélni...
Előnye, hogy szimpla 24VAC transzformátorról működik, hátránya, hogy működési elvéből fakadóan nagyobb a hőmérséklet-kilengése.

Ha már a TCP szóba került, inkább LR21-es forrasztópákát vennék, a hozzá tartozó állomással (WECP-20)... körül kell nézni pl. Jófogáson, időnként egész jó áron is lehet ilyesmit kapni.
Ez gyakorlatilag ugyanazt tudja mint a TCP-24 (ugyanaz a fűtőszál), csak nem Curie-pont alapú hőmérséklet-szabályzása van, hanem a pákahegy végébe benyúló szenzor alapján kapcsolgat az állomás.
Így nem szükséges többféle hegy, a hőmérséklete viszont széles tartományban változtatható.

A fentiek kb. 50W teljesítményűek (47?).
kb. ugyanezt tudja a sibike által is említett Solomon páka is - ezzel is egészen jól lehet dolgozni, de azért inkább az LR21-et választanám (jobb a hegye).

Ha maradunk a Wellernél, egy WSP80 és valamelyik hozzá használható állomást néznék inkább (szintén Jófogás pl.), ez 80W-os teljesítményével és jobb fogásával gyakorlatilag már "mindenre jó", én leginkább ezt használom otthon. A hőmérséklet-szenzor itt is közvetlenül a pákahegy mögött van, de itt maga a hegy is egészen rövid.

(Van TCP-S, LR21 és WSP80-om is, ami egyben kronológiai sorrend.)

Ami még tetszik mostanság, az a Pinecil - időnként gyártanak belőle és elérhető, én hobbi célra ezt választanám (ha most nem rendelhető, vissza kell nézni később).
Lehet, hogy nem bír annyit mint a fentiek (nincs hosszú távú tapasztalatom vele), de meglepően jól lehet forrasztani vele, és egész jó a szabályzása.
...még úgy is jól használható volt, amikor 12V-ot támogató QC tápot kapott, de 20V-ról a felfűtése is meglehetősen gyors.
Ezt beraktam a táskámba "hordozós" pákaként, de néhányszor elővettem otthon is, amikor nem asztalnál kellett forrasztani, és nem gondoltam volna, hogy ennyire jól használható lesz...
Pákahegy mondjuk ehhez sem olcsó.
Összességében nem napi 24 órás használatra szerintem a Pinecil a legjobb ár/érték arányú a fentiek közül, persze egy megfelelő QC/PD tápegységet még hozzá kell számolni.