( Raynes | 2021. 05. 04., k – 18:01 )

Nem, nem lesz downgrade-elve. A microcode-betöltő modul betöltéskor megnézi, hogy a BIOS alapján mi a proci microcode-verziója, és ha újabb, mint a betöltendő csomag, akkor inkább nem tölti be a régebbi verziót microcode-ot.

Egyébként én sejtem a megoldást: Debian helyett valami frissebb disztrón kéne nézni, pl. Arch, Fedora, ahol nem ilyen dinoszauruszok korabeli 4.19-es kernel van, hanem 5.12-es, és azzal valószínűleg el fog hárulni a probléma. A Debian nem való túl modern hardverre, ezzel mindig belegázolok a debianosok lelki világába, de nem értik meg, hogy ez nem bántás kérdése, hogy valami valahová nem való. Állandóan jönnek nekem ilyen érzelmi alapon, hogy de jajj, a Debil lány a legstabilabbabbabbabb. Nem, nem az, mert ha az lenne, akkor nem nyílna sok ehhez hasonló topik. Nem, nem mindig a legjobb, legtöbben azért ragaszkodnak hozzá, mert azt ismerik.

Meg ezért szoktam röhögni, mikor ilyen konzervatív userek indokolgatják, hogy nem fontos a csomagok frissessége. Dehogynem. Ha valaki új hardvert hajt, ha játékokhoz kell neki a legújabb GPU driver, mesa, vulkan, DXVK Proton, vagy OpenCL/CUDA, VAAPI/VDPAU dekódolás újabb codecekhez, stb., ha valami nagyon új git projektet kell forráskódból forgatni, amihez dependencynek a legújabb verziós dev-csomagok kellenek, stb-stb.. Nem a fenét nem fontos. Az, hogy valakinek nem fontos, mert egy 10-15 éves hardveren nyomja vele ugyanazokat a programokat 20 éve, az nem jelenti azt, hogy másnak se lesz fontos. Ilyenkor persze szeretik mindig oda sarkítani, hogy csak nekem fontos, de megint: pont az ilyen topikok bizonyítják, hogy másnak is fontos lehet.