( mhmxs | 2021. 05. 04., k – 08:32 )

+1 es az ido elorehaladtaval egyre kevesebb dolgot nem lehet majd rajta futtatni. Ma olyan workloadok futnak, amiket 2 eve meg erosen nem javasoltunk. Akkoriban az volt a mondas, hogy csak stateless vagy by design skalazhato cuccokat toljunk benne. Mara az osszes vezeto adatbazishoz van operator, ami automatizalja az adatbazis koruli muveleteket. De van strong consistent replicated storage read-write-many opcioval, adatkozpontokon ativelo service mesh vagy teljesen heterogen clusterek.

A kontener az uj vm :)

A masik dolog, hogy mindent* (szerver oldali cuccokrol beszelek, de amugy bongeszot meg doomot is lehet futtatni benne) el lehet inditani kontenerben, leven a kontener egy kutya kozonseges processz, ami ugyanugy megorokolhet minden default cuccot (ez egy elmeleti kerdes, hogy /-re chrootolt default namespacekkel cgroupokkal inditott kontener kontener-e? de mivel a kontener egy alkalmazas csomagolasi technika is, azt hiszem megadhatjuk). A kerdes sokkal inkabb az, hogy van-e hozzaadott erteke. Esetleges atalakitasokkal ki lehetne-e hozni tobbet az alkalmazasbol stb.

De azt se felejtsuk el, ha van 1 alkalmazas a 10bol, amit nem lehet kontenerizalni (marmint nincs hozzaadott erteke), erdemes-e annak fenntartani kulon infrastrukturat, vagy belerakni egy fat kontenerbe, odaadni neki mindent ami kell, forszolni, hogy dedikalt nodokon csak az futhasson, es had szoljon ugyanazon a platformon mint a tobbi dolog? En nem tudom ezekre a valaszt, mindenki dontse el maga.

A persze rohadt biztos, hogy nincs ingyen ez a fene nagy kenyelem. Es ha nincs meg a szakertelem teljesen felesleges belevagnia barkinek, mert labon loves lesz a vegeredmeny, es altalaban a technologia tehet rola :) Ez tenyleg az a komplexitas, amit leginkabb erdemes kiszervezni. Fajjon a feje a szolgaltatonak!