( Raynes | 2021. 05. 03., h – 23:19 )

Mondjuk az gáz, ha úgy nem ismeri, hogy a DOS-t meg igen. De elvileg most már felnőtt egy olyan informatikus generáció, aki már soha nem használt se DOS-t, se Win9x-et, így ennek mentén mind az NC, mint az mc ismeretlen lehet neki.

Egyébként én az egységsugarú felhasználót is azonnal innen azonosítom, hogy a gépén nincs fent commander-szerű fájlkezelő, hanem intézőszerű fájlböngészőkből kezelik a fájljaikat. Ezzel szemben egy power usernél mindig találsz valami commander-klónt, nem mindig mc, de valami más hasonló, Win-en Total Commander, FreeCommander, FAR Manager, unixlike rendszereken is Double Commander, vagy hasonló, terminálban ranger, lf, nnn, Vifm, mc, stb..

Engem az is meglep, hogy sok DOS retróst nézek pl. YouTube-on, és szinte egyik se használ se NC-t, se DOS Navigatort, se más hasonlót. Pedig ez anno is választóvonal volt a laikus vs. poweruser között, ha nem is feltétlen mindig Norton Commander, de valami hasonló megoldást használtak a haladóbb felhasználók, Volkov Commander, DOS Navigator, DOS Shell, Xtree és klónjai. Ezzel szemben most meg a retrózó hipszterek írogatják be command.com shellbe a cd blabla, cd ratata, cd ezmegaz, dir .., mi is a neve?, ja igen, indulj.exe megoldásokat. Ilyeneket anno normális ember nem használt, mert vagy csinált ezekre batch fájlt, vagy valami commander/tree-szerű megoldásból indította, és nem gépelgette le a körmét.