( viraghj | 2021. 05. 03., h – 22:53 )

Azt a hülyeséget meg honnan szedted, hogy nem a vakcináció miatt megy le a 3. hullám? Ha megnézed azt a kevés előttünk járó országot, az átoltottság növekedésével csökkennek az eset-, és halálozási számok.

Jó lenne, ha az élet ilyen egyszerű lenne. Vegyük pl. Magyar- és Csehországot. Az említett oldal szerint febr. 1. óta az oltásban végig a csehek előtt jártunk - és a különbség egyre nőtt - viszont az esetszámban március 23-tól a mai napig szintén jól rájuk vertünk. Hogy-hogy eddig nem bírt a cseh adatok alá menni a napi új esetszám? Mitől lett náluk kevesebb új eset, ha végig kevesebbet oltottak?

Vagy vegyük Chilét. Vakcinációban jóval előttünk jártak, talán mostanra beértük őket. A kétszer oltottak számát tekintve (35 vs. 20 %) most is köröket vernek ránk. A fertőzésszámaik ápr. 23 óta mégis jóval a magyarok fölött vannak. Mégsem hat a vakcina-csodafegyver?

A járvány lefutását (a fertőzések számát) mindenütt egy többé-kevésbé jellegzetes haranggörbe írja le, néhol szélesebb, elhúzódó platóval. Tudsz olyan országot mutatni, ahol a vakcináció növekedésével párhuzamosan (ez a dolog természetéből adódóan monoton növekedő görbe) végig monoton csökkent az új fertőzések száma?

Nagyon merész dolog azt mondani, hogy csak a vakcináció van hatással a járvány terjedésére, illetve lecsengésére - bármennyire ezt sulykolja a propaganda.

Vannak további ötleteim is: a napfényes órák száma (átlagolva) az átoltottsághoz hasonlóan szintén kb. monoton nő a tavasz kezdete óta, ezért jogos az a hipotézis, hogy a 3. hullám ezért megy le ;)

PS. És ezeket a járványgörbéket nem az ellenzék rajzolta :)