( mhmxs | 2021. 05. 03., h – 11:48 )

Nem a szent gral, de soha nem latott lehetosegeket biztosit. Amit eddig igy-ugy ossze kellett hekkelni, most egy egyseges platformon lehet managelni. Segit elvalasztani a platform uzemeltetest az alkalmazas uzemeltetestol, es utobbit kozelebb hozza a fejleszteshez.

Szemelyes peldaval tapasztaltam, meg en beszeltem le a tobbieket, hogy mindek ide kubernetes, egy fisfos dolgot kellett deployolni. Neki is ugrottam, es fejlesztes kozben realizaltam, hogy akkor provisionelni kell nodeokat, kellenek load balancerek, meg reverse proxy, meg legyen multitanent, meg nemi network izolacio, aztan monitorozni, deployment, failover, rollback, force tls, lusta vagyok leirni is, hogy mi minden kellett csak egy fejlesztok altal hasznalt 20ad rangu hatterszolgaltatasnak. Ha' hulye vagyok en? Felpattintottunk egy managelt kubernetest (ahol csak a node-ok utan kell fizetni, szoval tobbe se nagyon kerult kb) leirtam egy marek yaml-t es koszi tok jol elvan a cucc. Raadasul pont ugyanazt a yaml-t tudom futtatni a gepemen is meg a lenyegeben akarhol. (nyilvan vannak elteresek kube es kube telepites kozott jelen esetben teljesen standard dolgokat hasznaltunk)

Amugy a yaml csak a jeghegy csucsa, de az igazi power az a kulonbozo controllerek es operatorok, amikkel aztan tetszuleges tortenesekre tetszoleges modokon lehet reagalni, legyen szo network, storage, adatbazis anyamkinja mukodeserol. Csak ezekkel ritkan talalkozik az atlag user, es nem is kell neki elvegre platform as a service