( hopehely | 2021. 05. 02., v – 23:56 )

Szerkesztve: 2021. 05. 02., v – 23:58

>20%

Indoklás:

Jelenleg Magyarországon képtelenség egy fizetésből önállóan megélni és közben nyugdíjra félretenni. Szerintem segélyek helyett ennyi lenne a minimum. Mindenkinek. Beleértve a 8 általánost végzett munkaerőt is. Az nem állapot, ha csak a kiemelkedően magas fizetésekből oldható meg a minimum.

Örömmel olvasnék többet arról, miért nem kivitelezhető az elvárásom. Gyakran hallani a magyar gazdaság alacsony termelékenységi rátájáról, és a multik költözködésének veszélyéről. Nem kétlem, egyes ágazatokban mint pl.: a mezőgazdaság valóban lehetetlen elképzelés.

Ugyanakkor az IT-ban ugyanazokkal a technológiákkal és módszerekkel dolgozunk, mint bárhol máshol. A cégek jelentős része euróban számolja a bevételeit.

Számomra magyar cégeknél se evidens a pénzhiány. Például a magyar McDonald éttermek teljesen megegyeznek a svájciakkal. Nálunk egy Big Mac 1730 ft. Svájcban ugyan az a menü: 2131 ft (6.50 CHF) Nálunk Budapestet kivéve egy McDonald’s-ban 135 ezer ft a nettó fizetés, Svájcban 1,3 millió (4000 CHF). Tehát bevételi oldalról lehet minimum 23%-al kevesebbet keres egy magyar étterem tulajdonosa, de 9.6-szer kevesebbet fizet a dolgozóinak. Persze, lehet a magyar fogyasztók kevésbé jövedelmezőek. A bérszakadék akkor is óriási.

A saját tapasztalatom alapján se látom indokoltnak a pár százalékos alamizsnát. Tavaly hallottam egy ismertebb cég képviselőjét, amikor 25 millióra felháborodva azt mondta ne szarozzanak már az aprópénz miatt. Ha azt az aprópénzt egy céges tombolán kisorsolják, az egy egész család sorsát változtatta volna meg. Nekem volt olyan főnököm aki szó szerint megfeledkezett bő 40 millió forintról. Miközben ugyan ezek a cégek nettó 160-220 ezres fizetéseket adnak. Az se lepne meg, ha +15-20 ezres jelképes fizetésemelések helyett simán elbocsátanának egy pár embert. Amolyan demonstráció képen.

Semmi bajom azzal, ha egy cég nyereséges és sokat keres. Sőt, őszintén tudok örülni neki. Kivéve ha azt más, és legfőképpen a saját dolgozói kárára teszi. Nálunk börtön jár azért, ha. egy állatot nem tartanak megfelelően. Az ember nyugodtan élhet az utcán miközben főállásban dolgozik. Az nem számít. Sőt, sokan teljes mellszélességgel kiállnak a rendszer mellett.