( Hiena | 2021. 05. 02., v – 11:56 )

Ne keverjük a mennyiséget a minőséggel. Megnézem, hogy reggel 6kor, 6 óra alvás után mennyire fog az agyad, vagy délután 4kor., 9 óra kevert szellemi/fizikai munka után.

Jelen pillanatban, csakis papírral tudsz értéket eladni multinak. Lehetsz spíler, ász a szakmában, fullosan teli github repoval, mikor a HR-es előszűrésen kiesel, mert "nincs papírod". 25 évvel ezelőtt nem volt igaz, mert akkoriban szinte bárkit felvettek, aki kicsit konyított az IThez. Ma egy picit, más a világ. Lásd: profession.hu (hup.hu kiemelt partner ^tm) találati listáját, azonos paraméterekkel, eltérő iskolai végzettséggel szűrve:
IT programozás, fejlesztés ajánlatok, középiskolai végzettséggel 126 találat vs. felsőfokú/egyetemi végzettséggel 585 találat.
IT üzemeltetés, telecommunikáció ajánlatok, középiskolai végzettséggel 271 találat vs. felsőfokú/egyetemi végzettséggel 709 találat.

Te és a haverjaid szerencsések vagytok. Műszaki vonalon, a felsőoktatásban, költségtérítéses képzésnél, munka mellett cca. 67% a lemorzsolódás. (Lásd: ezt, és ezt, a második kevésbé száraz tanulságosabb). Nagyon igaz, hogy a társadalmi helyzeted nagyon meghatározza, hogy  hova jutsz és többek között ezt betonozza be középfokú végzettségűek alulbérezése. Nekem is nyomnom kellett a főiskola mellett a másodállásokat, többek közt azért, hogy visszafizethessem a munkáltatóm "segítségét".

Munkahelyet találni könnyű. Olyan munkahelyet ami anyagi, szakmai, és életvezetésileg is kiegyensúlyozott és fejlődést biztosít, kb. mint a viccben: "A háromból csak kettőt választhatsz".
A vállalkozással ne nagyon viccelődjünk, 30k havi nettó megtakarításból mennyi idő alatt jön ki 2,5-3 év működéséhez szükséges indulási tőke? És akkor nem beszéltünk a többiről? Hogyan és miből? És mi van a 80% feletti bedőlési mutatóval? Igen, lehet egyszemélyes bt-t, vinni (csináltam, számoltam fel) de az esetek nagy részében, még ehhez is tőke kell és bizony nem mindig jön ki a versenyképes fizetés a hó végén.

Próbáltam. Nem voltam alkalmas, mert nincs diplomám. A két szakirányú végzettség nem számít. Ellenben vettek fel hozzánk agrármérnök tesztert Codecool-on keresztül. Plusz ment el gépészmérnök kollégám, szoftver teszternek másfél év php reszelési gyakorlattal másik céghez.