( Hiena | 2021. 05. 01., szo – 08:16 )

Mikor és hogyan?
Vegyük a példámat, napi 12 órát töltök munkával (ugye amit sokan elengednek az, hogy munkával töltött idő nem a blokkolástól-blokkolásig tart, hanem keléstől a hazaérésig), 2-3 órát a gyerekkel (ugye valakinek nevelni is kell). A fizetésem arra elég, hogy cca.20-30k-t tegyek félre. Emellett másodállásokat csinálok, hogy legyen mondjuk némi plusz, ami elmegy autófenntartásra (ugye újra nem telik), időnként némi nyaralásfélére (szigorúan belföldön, egy hét alatt). Emellett gyereket nevelni (ennek is van kiadása), lakást fenntartani (ennek is van kiadása),  és még ugye tanulni is (ennek is van kiadása). Midezt úgy, hogy nincs mögötted anyuci és apuci, a mukahelyed csak névleg támogatja a képzésedet, ugyanakkor beleszarik abba vagy épp akadályoz.
Szeretném hallani a tuttit, hogy mégis mindezt hogyan oldanád meg? Bónusz kör, szerinted, egy ilyen életre rátett főiskolai/egyetemi képzés hozzáadott terhelésénél, mikor törik el az ember? És ha eltörik az ember, akkor annak a következményeit (megromló társas kapcsolat, megromló mukahelyi kapcsolatok, bevert orrok, stb.) hogyan gazdálkodja ki?
Hogyan állítsak elő nagyobb értéket végezzek kvalifikáltabb munkát, mikor a saját pénzemből milliós összeget költök a képzésemre, amit a pillanatnyi munkahelyem nem értékel, ezzel párhuzamosan a képzésem miatt egy olyan adósságcsapdában vagyok, ami miatt nem opció egy munkahelyváltás? Nyugodtan gondolkodj rajta, mert ez a magyar dolgozói társadalom 60%-át érintő probléma.

Bónusz kör, hogy azt is elmesélhetnéd, hogy a magyar cégeknél miért hiányzik a pozíciók lépcsőzetes emelése? Vannak szakmunkás pozíviók minimálbérrel, középfokú pozíciók valamivel magasabb bérrel, diplomás pozíciók még magasabb bérrel. Viszont, minden bérezési szint papírral van üvegplafonozva. Lehetsz szakmailag kiemelkedő középfokú végzettséggel rendelkező ember, de nem lehetsz csoporvezető, mert ahhoz diploma kell. Nem lehesz fejlesztő, mert ahhoz diploma kell. Ugyanakkor, ugyanezen fejlesztői pozíció pl. favágó feladat amihez elégséges egy erős középfokú tudás.

Tucatnyi olyan ismerősöm van, aki pusztán ezért lépett le külföldre. Hiába voltak a szakmában 10-15 évet,  hiába tanítottak be tucatnyi pályakezdő mérnököt, nem jutottak előre. Ugyanezen emberek kint, pillanatok alatt csoportvezetőként, senior dev.-ként indultak, miközben itthon állást nem tudtak váltani, mert nem volt papírjuk.