( carlcolt | 2021. 04. 29., cs – 11:26 )

Azert van egy fontos kulonbseg. A levelszavazas es az elektronikus szavazas eseten sok a blackbox. Elektronikus szavazas eseten a "gatekeeping science" problemaja all fenn, ami kombinalva egy posztmodern mediakaosszal igencsak katasztrofalis eredmenyhez vezet. Konnyen juthatunk oda, hogy nem a tudomany, hanem a leghangosabb mediahang donti el, hogy az atlagemberek nagy resze szerint volt-e csalas.

Levelszavazasnal szinten vagy az anonimitas serul, vagy a mas helyett/nem letezo ember helyett szavazas valik nehezen bizonyithatova.

A valasztasi bizottsagba papiralapu szavazas eseten pedig - idealis esetben - barki beulhet, es o maga lehet egy human eroforras, aki a sajat szemevel lathatja, hogy nem tortenik csalas.

Ezenkivul konnyen magyarazhato az is, hogy "mindenki kap egy hash-t, es a vegen van egy oldal, ahol megnezed, hogy stimmel-e a hash-hez a szavazat a listan". Ez a resze az elektronikus szavazasnak meg mukodhetne is.

Ami nem mukodne elektronikusan, mert egy "fekete doboz" lesz mindigis a szavazok 99.9%-anak: a szemely es szavazokorzet azonositas --> szavazolap (mindenkinek pontosan egy, amit csak o kaphatott meg, es ha akarta, megoldhatta, hogy csak o latta). Ezt a reszt nem kene elektronikussa tenni.

Te se szeretned, ha a kedvenc partodra azert szavazna feleannyi ember, mert elterjedne elotte nap az addig liberalisnak tuno sajtoban, hogy Yandex.ru analytics meg egyeb furcsa kod van a szavazasi webalkalmazasban. Szoval az, hogy anonim modon szavazhass, fontos.