( bohocmasni | 2021. 04. 26., h – 18:41 )

Erre válaszoltam:

Az hiányzik, hogy hogyan is működne a gyakorlatban. "ameddig a szavazat befogadható az azonosítás után." Ez pl hogyan zajlik?

Ki mikor mit ír alá? Milyen szoftverben mikor? Egy weboldalon bejelentkezés után? Onnan kb mnden mindegy, hiszen az azonosításnál beírtam az adataimat, onnantól nehezen lesz bármi titkos...

Egy bizottság előtt egy gépen? Ki tudja mi törénik a dobozban? Ha a szavazó kitette a lábát a szobából, hogyan garantálható, hogy mi történik az adattal?

Az eljárás eredeti verziójában az aláíró és és az üzentet olvasó az két külön entitás, a gyakorlati magyar viszonyok mellet viszont egy. Ergó nem teljesül majd a titkosság.

És nagyjából ez volt a gond a megoldások többségével: a gyakorlatban amikor Nagy Béla szavazni megy akkor az elméleti megoldások jó része használhatatlan, vagy semmivel nem jobb (sőt), mint a kalpos, véletlenszám húzó módszer. Persze ettől még el lehet mindent bonyolítani, csak egy picit olyan mint a 50centis keritésen az acél lakat...

És hidd el nem a vita kedvéért csinálom, hanem mert érdekel, hogy mit nem veszek észre.

Már most is vannak olyan szoftverek, amik nagyon hasonló funkcionalitást tesznek lehetővé, például a zcash. Ha van olyan coin, ami megfelelően anonim, de csak véges sok van belőle, akkor úgy működik a gyakorlatban, ahogy leírtam: mindenki azonosítja magát az államnál, kap egyet, azt elkölti, kész, triviálisan minden kritériumot teljesít.

Lehet hogy éppen ilyen coin nincsen (tételek vannak, hogy nem lehet egyszerre véges sok coin, meg ez meg az anonim, de miért is lenne). Gondolom a lényeg látszik. Konkrét algoritmust nem tudok.