( Hiena | 2021. 04. 26., h – 15:51 )

A leírás alapján, először tanulj meg forrasztani.
Venni egy jó pákát. rendes forrasztóónt  és jó fluxot. Forrasztópákának vegyél legalább 80W-os, szabályozható hőmérsékletű fajtát, nem Parksideos, OBIs, Praktikeres szemetet, hanem valamilyen normálisat (hakko, Weller). Vegyél hozzá ezüstözött, gödrös pákaheggyel. A páka hőmérsékletét úgy válaszd meg, hogy 10-20 fokkal az ón olvadási pontja felett legyen.  Ónnak csakis gyantás ónt használj. Ha kényes elektronika alkatréseket forrasztasz, használj alacsonyabb olvadáspontú, ólmos ónt. Fluxnak savmentes, zselés fluxot használj, a fluxtoll és speciális effektnek, viccnek jó. Szerezz tömény izopropil alkoholt vagy ólommentes flux eltávolítót a panel tisztításához.

A forrasztásaid azért rosszak, mert nem melegíted át a panelt eléggé. A jó forrasztáshoz nem csak az ónt kell megolvasztani, de a forrasztandó felületeket is fel kell melegíteni, hogy az ón megfusson rajta. Ha nagyon óvatos akarsz lenni, akkor ónozd elő a panel forasztási pontjait.

Ha közvetlenül a nyers cellát forrasztod, akkor az összekötő csíkot alacsony olvadáspontú ónnal kell befuttatni, fluxozni és úgy forrasztani. Léteznek olyan összekötő csíkok, amelyikek előre ónozottak, azoknál csak fluxozni kell. A szilicium lapok törékenyek, az üvegre gőzölt celláknál nagyon vékony a réteg.
Ha nyák hordozós műgyantával kiöntött panelt akarsz forrsztani, akkor először a forrasztási felületet kell felónozni. Ha nincs ónozva a vezető fólia és a réz sötétbarnás, akkor először le kell szedni az oxidot róla. A nagyon ócska paneleknél sokszor csak mechanikai tisztítás segít.