( _Franko_ | 2021. 04. 26., h – 14:54 )

Na, úgy látom nem olvastad el egyik linkelt doksit sem.

Leegyszerűsítve úgy néz ki a dolog, hogy létrehozod a szavazatod, elmaszkolod (blind), azonosítod magad, hitelesítenek, leadod az elmaszkolt szavazatod, amiből nem fejthető vissza és nem köthető össze, hogy mi volt a szavazat, aláírják, hogy leadtad, visszakapod a csomagot, "kifordítod", lefejted a szükségtelen metaadatokat, lesz egy dokumentumod, amiben látszik az, hogy kire szavaztál, látszik az, hogy hitelesítették a szavazást, de nem látszik az, hogy ki adta le és ezt bedobod a közösbe. Bármikor tudod ellenőrizni, hogy benne van-e a közösben, bármikor lehet ellenőrizni, hogy hiteles és nem lehet összekötni, hogy kié, mert csak te tudod, hogy melyik a tied, máshol nincs meg ez az információ.

Analógiában a hitelesített levélszavazáshoz hasonlít és ez le is van írva: "An often-used analogy to the cryptographic blind signature is the physical act of a voter enclosing a completed anonymous ballot in a special carbon paper lined envelope that has the voter's credentials pre-printed on the outside. An official verifies the credentials and signs the envelope, thereby transferring their signature to the ballot inside via the carbon paper. Once signed, the package is given back to the voter, who transfers the now signed ballot to a new unmarked normal envelope."

Az, hogy amúgy milyen szavazatvásárlási és egyéb trükkök léteznek, az irreleváns, mert nem a szavazórendszer dolga, hogy ezeket kiküszöbölje, hanem a társadalmi kontroll dolga lenne.

Az eljárás eredeti verziójában az aláíró és és az üzentet olvasó az két külön entitás, a gyakorlati magyar viszonyok mellet viszont egy. Ergó nem teljesül majd a titkosság.

Ergo ez a szalmabáb nem blind-signature.

És hidd el nem a vita kedvéért csinálom, hanem mert érdekel, hogy mit nem veszek észre.

Hadd kérdezzem már meg: elolvastad, amiket linkeltem?