( oattila | 2021. 04. 26., h – 04:47 )

"Szénerőmű: jelenleg úgy néz ki, hogy nagyon sok szénre alapozott energetikájú ország képes a megújulókra részben vagy egészben átállni, és ez nem valami távoli ködös jövő, hiszen Németország energiamérlegében olykor 50% feletti a megújuló áram. Nyilvánvaló, hogy ez nem egy pár hónapos átállás, de úgy néz ki, megvalósítható."

Igen nagy különbség, hogy részben vagy egészben. Németország akár egészben is át tud állni megújulóra, csak az kell hozzá, hogy a franciák ne kövessék a példáját. Jelenleg akkor tud működni, ha van valaki akitől télen lehet elektromos energiát importálni. Ez akkor lenne megvalósítható, ha nincs import, vagyis a megújulók támogatására nem támaszkodnak a francia atomenergiára. Másrészt nincs export sem, mert a csúcsidőszakban megtermelt többletet ott kezelik le, ahol a megújulók arányát számítják.

"Amit pedig a villamosenergia tárolásáról szoktak mantrázni, arra az akkumulátor telepek adnak remek megoldást. Már Magyarországon is van jópár megawattórányi ilyen kapacitás, amely alkalmas a túltermelési és a csúcsfogyasztási időszakok pufferelésére."

Nem adnak megoldást az akkumlátor telepek. Meg lehet nézni a németek megújuló energia termelésének év közbeni alakulását, a minimum valahol 1-2% értéknél van. Ennek puffereléséhez olyan mennyiségű akkura lenne szükség, ami sok minden lehet, de nem megvalósítható. Éven belül kellene pufferelni az energiát, nem napon belül, ez több nagyságrenddel nagyobb feladat.