( Darkfish | 2021. 04. 25., v – 14:23 )

Akkor pontosítom:  az általad ismert és birtokolt adat/eszköz lett a szavazat leadásakor használva. Ahogy rád hasonlító illető személyijével (olyan helyen, ahol tuti nem ismerik egyikőtöket sem személyesen) most is tudsz szavazni, úgy igen, egy elektronikus azonosítóeszköz is kölcsönadható másnak, hogy szavazzon vele.

Azért ugye érzed, hogy nehezebb tömegesen megszervezni, hogy adott emberre hasonlító ember szavazzon az illető személyiével, mint azt, hogy a kapott elektronikus hozzáférés birtokában szavazzon helyette?

Szerintem a szavazás titkos tényét nem tudod publikus forráskóddal elérni, hiszen nem lehetsz benne biztos, hogy az eszköz azt a programot futtatja aminek a kódját látod. (Persze a szavazás előtt kérhetsz root hozzáférést a szerverhez az ellenőrzés érdekében, de szerintem ki fognak röhögni. És itt most a dolog gyakorlati oldalára gondolok, tehát hogy ellenőrzöd a gyakorlatban?)

aláírod, beküldöd. (Borítékba beraktad a savazólapot, borítékot leragasztottad, a ragasztást keresztben aláírtad).

Na ilyet nem csinálsz offline szavazáson. Nem írod alá. Hiszen ha aláírod, akkor lehet tudni, hogy melyik a te szavazatod.

A probléma pontosan az, hogy senkinek esélye se legyen megtudni, hogy ki adta le a szavazatot. Ha te megbízol az éppen akkor hatalomon lévő pártban, hogy isten uccse nem kötik össze az aláírt beküldött szavazatodat a személyeddel, akkor SZERINTEM optimista vagy.

Márpedig ha garantálod, hogy ne tudhassa senki, hogy ki adta le a szavazatot, akkor visszaértünk az elejére: nem tudhatjuk, hogy ki adta le a szavazatot, nem tudhatjuk, hogy valóban te szavaztál-e. :-)